ŠMIT MOŽE U BiH ALI UZ REZERVE Podrška SB UN, ali uz ograničena ovlašćenja
EPA

Nemac Kristijan Šmit mogao bi od 1. avgusta da preuzme funkciju visokog predstavnika u BiH uz zvaničnu podršku Saveta bezbednosti UN, ali uz ograničena ovlašćenja u radu, što bi značilo da tokom mandata ne sme da koristi bonska ovlašćenja, pišu "Novosti pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora".


Ovo bi po pisanju Novosti moglo da bude kompromisno rešenje nakon što su Rusija i Kina prosledile članicama Saveta Bezbednosti Nacrt rezolucije kojim bi se visokom predstavniku u BiH odmah oduzela ovlašćenja za nadgledanje primene mirovnog sporazuma iz 1995. godine, zahvaljujući kome je okončan rat u BiH.
Isto tako, Moskva i Peking bi podržali imenovanje Šmita, ali oročeno do 31. jula 2022, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika, navodi ovaj list.

Predlog Rusije i Kine je, po pisanju Novosti, došao kao rezultat neformalnih razgovota članica CB UN na temu budućnosti OHR. razgovor je održan odmah po završetku poslednje sednice SB UN krajem juna u Njujorku, a kako saznaje list nekoliko dana kasnije usledio je nastavak.

Savetnik srpskog člana predstavništva BiH Ana Trišić Babić kaže za Novosti da je iz ugla Republike Srpske predlog Rusije i Kine u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS.
Ona navodi da će odluka SB UN o Šmitu biti doneta do 1. avgusta, kada bi trebalo da dođe u BiH.

Bivši ambasador BiH u SAD i nekada glavni pregovarač BiH sa EU, Igor Davidović, kaže da je nacrt rezolucije "ozbiljan potez" i da se može gledati kao kompromis Rusije i Kine sa Zapadom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading