Đedović u Kolubari
Foto: Alo/Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Izgradnja dva bagera i pratećih sistema koja je u toku u „Kolubari“ jedan je od najvažnijih projekata u energetskom sektoru, a ukupne investicije u novu rudarsku opremu u EPS-u trenutno iznose više od 450 miliona evra. Ulaganja u rudarsku mehanizaciju treba da omoguće da otvaramo nove kopove, da dolazimo do novih količina uglja i boljeg kvaliteta ovog energenta. To je od vitalnog značaja za energetski sektor kako bismo imali i veću energetsku bezbednost i stabilnost proizvodnje uglja, a samim tim i naših termoelektrana“, rekla je ministarka nakon obilaska montažnog pogona Kalenić gde je u toku izgradnja rudarske opreme i novih bagera.

Ona je dodala da se investicije odnose na nabavku nove i revitalizaciju postojeće rudarske opreme, otvaranje zamenskih proizvodnih kapaciteta, a sve sa ciljem obezbeđivanja neophodnih preduslova za nesmetanu eksploataciju uglja iz površinskih kopova. 

„Stavljanje u rad novih sistema za eksploataciju otkrivke, obezbediće dodatni proizvodnju u visini od 16 do 19 miliona kubika otkrivke na godišnjem nivou, čime se stvaraju uslovi da od 2026. godine započne eksploatacija uglja sa kopa Radljevo”, rekla je ona.

Đedović Handanović je rekla da je ove godine proizvodnja uglja na nivou Kolubare veća za tri odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u proizvodnja otkrivke veća za 11 odsto na nivou Elektroprivrede Srbije. 
„Stav Vlade Republike Srbije je da želimo da održimo i osnažimo naš rudarski sektor i da obezbeđujemo bolje uslove za radnike na kopovima, a od svih zaposlenih očekujemo trud i rad u podizanju stepena proizvodnje“, dodala je ona.

Ministarka je ukazala da ne očekuje probleme sa snabdevanjem električnom energijom u letnjim mesecima, ali da je potrebno da se nadgledaju remonti u EPS-u. 

„Deponije uglja su na nivou popunjenosti od 1,8 miliona tona, što uz dobre akumulacije vode treba da obezbedi sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednom periodu. Činjenica je da je i leti potrošnja energije sve veća, zbog hlađenja, a događa se da imamo i pikove koji su veći nego tokom zime, zbog ekstremnih temperatura i rada industrijskih postojenja. EPS mora da nastavi da prati odvijanje svih remonta da bi se minimizirali rizici u vezi sa proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom”, rekla je ministarka.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading