UN zastava
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Postupci Nemačke pred Generalnom skupštinom UN zbog strašnih događaja u Srebrenici ostavljaju gorak okus. Nemačka je bila ta koja je, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN vodila rat sa NATO-om protiv Savezne Republike Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo. Svet će se zapitati šta da pod tim okolnostima treba misliti o akcijama Nemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine - naveo je Vimer.

Prema njegovim rečima uzroke angažovanja Nemačke, ali i drugih zemalja Zapada na Rezoluciji o Srebrenici treba tražiti u širem kontekstu geopolitičkih događaja i previranja u svetu, apostrofirajući krize u Ukrajini, tako i u Pojasu Gaze.

- Mnogo je otvorenih pitanja danas. Od toga da li će doći do sporazuma između Izraela i Hamasa, ali i šta će doneti predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj. Ne treba zaboraviti da petogodišnji mandat predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog ističe ovog meseca - kaže Vimer.

On je dodao da bi usvajanje rezolucije u Srebrenici moralo da otvori i pitanje pokretanja sličnih rezolucija.

Kao ključno vidi preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO zbog bombardovanja SRJ 1999. godine.

- Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država NATO? Pa oni su bombardujući SRJ upotrebili uranijumsku municiju protiv naroda zar ne - zaključuje Vimer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading