dron komarac
Foto: Printscreen/Foto: Vojska Srbije

Razlog: u strahu su velike oči. A strah je i razumljiv, s obzirom na to da Hrvatska namenska industrija i vojnoistraživački centri koji razvijaju nova oružja i opremu ne mogu ni izdaleka da pariraju našim. Samim tim, nije ni slučajno što već nekoliko godina šijemo Hrvate na listi globalne vojne moći, koja objektivno rangira armije raznih država po snazi. Mi smo napredovali, oni nazaduju. 

A tog jačanja Vojske Srbije, kao što rekosmo, ne bi moglo da bude bez ozbiljnog ulaganja u nabavljanje oružja (gotovo isključivo odbramnbenog, da ne bude zabune) iz inostranstva, ali ni drastičnog jačanja domaćih proizvodnih kapaciteta.

Uz sve drugo, odmakli smo i u proizvodnji dronova, isključivo koristeći domaću pamet, što je postavljeno kao jedan od prioriteta, uz višestruko uvećavanje proizvodnje artiljerijske municije i još nekih stvari.

Komentari u kojima Hrvati izražavaju zabrinutost što debelo zaostaju za nama učestali su nako proteklog vikenda, kada je predsednik Srbije obišao aerodrom "Milenko Pavlović" u Batajnici. Tada je šef države od pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića dobio informaciju koju je preneo medijima.

- Za 20 dana na Pešteru ćemo imati prilike da vidimo dejstvo naših dronova komarac i osica. Na Pešteru ćemo prvi put videti stvarno delovanje naših dronova. Mi smo imali to nešto malo u Nikincima, ali sada će, prvi put, biti stvarno delovanje - rekao je Vučić.

Govoreći o komarcima, predsednik je ranije najavio da bismo do kraja godine mogli proizvesti 5.000 tih dronova, a u perspektivi (bliskoj) svaki pripadnik oružanih snaga trebalo bi da bude opremljen tim dronom.
Prema informacijama našeg lista, tokom probnih delovanja i gađanja, naši dronovi pokazali su izuzetnu efikasnost i trebalo bi da budu pun pogodak kada veoma brzo uđu u operativni sastav Vojske Srbije. 

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading