Forum Vrdnik
Foto: Alo/Pokrajinska vlada

Predsednik Mirović istakao je da su ovakvi skupovi važni jer imamo izražena manje razvijena područja, te da je značajno razmeniti iskustva i konkretna znanja u cilju smanjenja regionalnih razlika.

Kako je naveo, analiza jednog od najvažnijih ekonomskih parametara razvijenosti pokazuje da Južnobački okrug u bruto društvenom proizvodu Vojvodine učestvuje sa 45 procenata, a Zapadnobački i Severnobanatski zajedno sa nešto više od 10 procenata.

„Iako je Vojvodina razvijeniji deo naše zemlje, postoji nesklad između razvijenih i manje razvijenih područja i to je jedan od ključnih izazova u ovoj oblasti koji zahteva zajednički rad Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora, razvojnih agencija i partnera iz EU, kako bi se došlo do mehanizama koji bi pomogli bržem razvoju manje razvijenih sredina“, izjavio je predsednik Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da je jedan od najvećih problema demografsko pitanje, jer u pojedinim krajevima postoji veliki odliv ljudi iz manjih u veće sredine.

„Ljude u manje razvijenim mestima treba motivisati da ostanu u svojim sredinama kako opštim investicijama tako i kvalitetnijim radom svih institucija poput škola i bolnica, i to je nešto sa čime se u narednom periodu morati snažnije suočiti“, naveo je Mirović.

U fokusu rada Foruma, koji je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, nalaze se tri teme – institucionalna i finansijska podrška regionalnom razvoju, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini rekao je da je važno da EU pruži podršku Srbiji kako bi se unapredio razvoj na regionalnom nivou i kako bi se Srbija pripremila za korišćenje strukturnih i regionalnih fondova Unije.

Forum o regionalnom razvoju organizovao je konzorcijum pet regionalnih razvojnih agencija Vojvodine – Banat, Bačka, Srem, Panonreg i Južni Banat, uz podršku Pokrajinske vlade.

„Okupili smo se kako bismo utvrdili ključne korake u razumevanju daljeg ekonomskog razvitka AP Vojvodine i cele Republike Srbije i očekujemo da će iznete ideje dovesti do konkretnih rezultata i zaključaka koji će omogućiti dalji prosperitet“, izjavio je direktor RRA Bačka Aleksandar Dunđerski.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading