Slobodan Milošević i Franjo Tuđman
Foto: Alo/Printscreen

Na današnji dan, 1991. godine, dakle pre 33 godine održan je čuveni sastanak u Karađorđevu na kom su predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman postigli umeni dogovor o podeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsednikom Antom Markovićem.

Oko ovog susreta gotovo tri decenije pletu se različite teorije zavere. Iako njegovo održavanje kao i postignut dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, brojni izvori kasnije saopštili su da za to imaju čvrste dokaze. Ipak, bilo je i onih koji su tvrdili da je sastanka bilo, ali da tema svakako nije bila podela Bosne i Hercegovine.

Jedan od izvora koji navodi da se tajni susret Miloševića i Tuđmana zaista dogodio, jeste Stjepan Mesić koji je tvrdio da je zajedno sa Borisom Jovićem dogovorio sastanak u vezi sa preraspodelom teritorije BiH.

Iako je prema prvobitnom dogovoru za stolom trebalo da se nađu tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Boris Jović, Stjepan Mesić, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, predsednik Srbije je otišao sam, dok je Tuđman sa sobom poveo šefa svog kabineta Hrvoja Šarinića.

- Taj se susret održao bez mene, a Milošević je na njega došao bez Borislava Jovića. Uvek sam petkom i subotom dolazio iz Beograda u Zagreb, i mi smo ga čekali da se vrati iz Karađorđeva. Pre toga susreta rekao sam mu da ne smeta što se on održava u Karađorđevu, ali on je rekao - sasvim je svejedno gde ću se s njim naći, najvažnije je da čujem šta on želi - ispričao je Mesić mnogo godina kasnije.

Tuđman je navodno nakon sastanka sa Miloševićem kompletnom državnom vrhu Hrvatske objasnio ponudu koju mu je predložio Milošević, i prema Mesićevim rečima, bio je oduševljen.

- Kad su se njih dvojica vratili iz Karađorđeva, sastali smo se s ljudima iz tadašnjeg hrvatskog državnog vrha. Imali smo po stolovima kafu, čaj, neko piće. Tuđman je ušao u sobu i rekao "Raščistite odmah stolove. Hrvoje, daj karte" - rekao je Mesić, a preneo ranije Telegraf.

Milošević je prema njegovim rečima Tuđmanu rekao da preuzme Cazin, Kladušu i Bihać, kao i da te teritorije Srbiji nisu potrebne. Na pitanje hrvatskog predsednika "Da li ovo znači rat?" , Milošević je navodno odgovorio, "Ne, ovo je izbegavanje rata."

I tada je Tuđman objasnio šta Milošević predlaže. Rekao je da Hrvatskoj predlaže banovinske granice plus Cazin, Kladušu i Bihać. Preneo je što mu je tačno rekao Slobodan Milošević.

- Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je takozvana "turska Hrvatska" - ispričao je kasnije Mesić kako je otprilike tekao taj razgovor.

Posle ovog 25. marta 1991. desio se i susret 15. aprila iste godine, takođe u jednom lovištu, ali u Tikvešu, na teritoriji Hrvatske.

Ipak, Boris Jović negirao je da se sastanak ikad desio, navodeći da su "Milošević i Tuđman sada mrtvi, pa Mesić može da priča šta želi".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading