sns
Foto: Alo/Sandra Božić / Alo! / Vladimir Marković

Saopštenje Božićeve prenosimo u celosti:

''Sa žaljenjem sam primila informaciju da predstavnici Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, jednostranom inicijativom bez obaveštenja i dogovora s institucijama Republike Srbije organizuju sastanak s predstavnikom opozicije Dobricom Veselinovićem, koji čak i nije narodni poslanik, s namerom da raspravljaju o izbornim rezultatima održanim u Srbiji 17. decembra.

Praksa koju ovom skandaloznom odlukom pokušava da nametne kopredsedavajuća POSP Alesandra Moreti, predstavlja očajnički potez kojim se demokratske vrednosti i tekovine EU gaze iz očigledno ličnih motiva i interesa pojedinaca. Кao zvanični predstavnik i član POSP najstrože osuđujem kršenje svih protokola, pravilnika POSP, pre svega kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje neodgovorni pojedinci čine u ime Evropskog parlamenta. Posebno nepoštovanje i omalovažavanje prema institucijama Srbije i srpskom narodu, predstavnici POSP su pokazali činjenicom da na sastanak nisu pozvali nijednog predstavnika srpske delegacije POSP koji predstavlja vladajuću većinu.

Zbog partijskih kombinacija kopredsedavajuće Moreti, na ovaj način zgazili su parlamentarizam i koncept POSP kao zajedničkog odbora, uz nedostatak elementarne pristojnosti.

Oni raspravljaju o Srbiji bez da su uopšte obavestili, a kamo li pozvali našu delegaciju?!

Oni pozivaju na tako nešto njenog ortaka, a nikog iz parlamentarne većine ili predstavnika države?! Pa nema veće privatizacije institucija, niti gore "otete države" od ovoga.

Svojim nastupima gospođa Moreti je u više navrata nastupala kao da je istaknuti srpski opozicionar, stavljajući se na stranu kolega sa kojima pored političkih, očigledno deli i neke druge interese koje bi morale da ispitaju nadležne institucije EU. Da kopredsedavajućoj Alesandri Moreti nije strano lobiranje za tuđe interese, a u cilju sticanja koristi mogli smo da vidimo u aferama za koje se vezuje njeno ime, samo je pitanje trenutka kada će istina isplivati.

Zajedno sa kolegama iz vladajuće većine, članovima srpske delegacije POSP, još jednom osuđujem neodgovorno ponašanje i jednostrane odluke kolega iz Evropskog parlamenta. Smatramo da je svojim ponašanjem kopredsedavajuća ugrozila nepristrasnu ulogu medijatora, koji zastupa interese EU. Smatramo da su jednostranim potezima odobrenim od strane kopredsedavajuće Moreti pogaženi osnovni principi EU kao što su transparentnost i vladavina prava, te principi i pravila funkcionisanja POSP koji počivaju na ravnopravnom učešću i zastupanju najboljih interesa u cilju pristupanja Srbije EU. Takođe, na ovaj način najgrublje su prekršene odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te odredbe Poslovnika o radu Odbora koje jasno definišu način funkcionisanja Odbora i učešće u njegovom radu.

Imajući u vidu gore iznesene činjenice, te pristrasno i neprofesionalno ponašanje kopredsedavajuće Moreti, kojim je prekršila pravila funkcionisanja POSP, najstrožije osuđujemo ovakvo jednostrano i netransparentno delovanje koje u potpunosti podriva sve postulate demokratije na kojima počivaju vrednosti EU koje Srbija najiskrenije vrednuje''.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Žena će mi kupiti kecelju, da kod kuće pravim pitu: Husein Memić u "Zakuvavanju" 👨‍🍳 Celu emisiju "Zakuvavanje" pogledajte na našem YouTube kanalu večeras u 20h ▶️ #alo #alodnevnenovine #huseinmemic #zakuvavanje #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (27)

Loading
Jeca

25.01.2024 14:25

Otvorena i argumentovana rasprava o ovoj temi može doprineti boljem razumevanju i analizi situacije.

Bosa

25.01.2024 14:26

Poznavanje relevantnih zakona i etičkih standarda može pružiti dodatnu perspektivu na ovu temu.

Vesna

25.01.2024 14:27

Važno je uzeti u obzir različite izvore informacija kako bismo stvorili cjelovitu sliku situacije.

Sanja

25.01.2024 15:50

Bravo za potpredsednicu Skupštine Srbije, Sandru Božić, koja oštro reaguje na privatizaciju institucija i nedostatak poziva srpskoj delegaciji na sastanak.

Marko

25.01.2024 15:51

Božićeva pravilno ukazuje na kršenje protokola i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane kopredsedavajuće Moreti, čime se ugrožavaju osnovni principi EU.

Nevena

25.01.2024 15:51

Sandra Božić pokazuje hrabrost i odlučnost u suočavanju s nepravilnostima koje se dešavaju unutar POSP-a, naglašavajući ozbiljnost situacije.

Danka

25.01.2024 15:51

То се од таквих и сличних и очекује.

Jasmina

25.01.2024 15:53

Podržavamo oštru reakciju Sandre Božić, koja s pravom osuđuje ponašanje kopredsedavajuće Moreti kao kršenje principa POSP i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kristina

25.01.2024 15:54

U vreme izazova, podrška Sandri Božić je ključna u očuvanju demokratskih vrednosti i transparentnosti u političkim procesima.

Jovan

25.01.2024 16:17

To govori o pristrasnosti i neobjektivnosti koja je nedopustiva za tu poziciju.

Valentina

25.01.2024 16:46

Evropska unija pokušava da na sve načine meša prste u Srbiju i naše interese

Valentina

25.01.2024 16:47

Žena je potpuno u pravu sramota je što ni jedan predstavnik srpske vladajuće većine nije bio pozvan na sastanak

Valentina

25.01.2024 16:48

Svaka rasprava potpomognuta argumentima može biti korisna

Valentina

25.01.2024 16:49

Opozicionari muljaju sa evropskom unijom radeći na štetu svoje zemlje

Valentina

25.01.2024 16:50

Opozicionari znajući da ne mogu da dobiju glasove od naroda traže pomoć od stranih sila

Hana

25.01.2024 17:50

Strani centri moci zele poniznu Srbiju.

Hana

25.01.2024 17:51

Strani centri moci reziraju nasilje u Srbiji.

Hana

25.01.2024 17:52

Strane agende vrse veliki naboj i negativnu energiju usmerenu na poredak u Srbiji.