Austrijski vojnik pokazao dvoglavog orla
Foto: Printscreen/FB Katolička župa Vojne komande Beč

- Takvo ponašanje je potpuno nedopustivo i predstavlja uvredu za srpski narod koji vekovima živi i radi u Austriji i urušava suživot mnogobrojnih zajednica različitih kultura u ovoj zemlji. Ovaj čin mora biti oštro sankcionisan i kažnjen. Pokazivanje 'dvoglavog orla' treba tretirati kao veličanje simbola ekstremizma i fašizma, za koje ne postoji ni najmanji prag tolerancije ni u javnosti, niti pred zakonom i za koje su propisane oštre kazne. U ime svih Srba u Austriji zahtevam da nadležne institucije zabrane pokazivanje ovog simbola i oštro sankcionišu ovakvo ponašanje - izričito navodi Stanković u saopštenju, preneo je portal Kosovo onlajn.

On je dodao da je potrebno da se odmah reaguje. 

- U narednih par dana ćemo pokrenuti inicijativu da se u Austriji, znak, simbolika i pokazivanje 'dvoglavog orla' tretira i zabrani kao i ostali rasistički, fašistički i teroristički simboli. Ne možemo da čekamo da se ovakav incident ponovi, moramo odmah da reagujemo - poručio je on.

U Austriji  se od marta 2019. godine, pored pokazivanja nacističkog pozdrava koji je već decenijama najoštrije sankcionisan, na listi zabranjenih nalaze i pokazivanje i veličanje simbola sunickog islamističkog Muslimanskog bratstva, turskih Sivih vukova, Kurdske radničke partije (PKK), Hamasa, Alkaide, vojnog dela Hesbolah i hrvatskih Ustaša.

Najblaže predviđene kazne su kazne od četiri do 10.000 evra, do zatvorske kazne, ukoliko se utvrdi da se u javnosti propagira jedna od ideologija tih grupacija.

Austrijski savez srpskog folklora okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije.

Podsetimo, u objavi na Fejsbuk stranici katoličke vojne župe Vojne komande Beča postavljena je fotografija austrijskih vojnika, od kojih je jedan ruke sastavio u znak „albanskog orla“.

- Početna nastava i molitva sa 192 novih vojnika 2. gardijske čete u drugoj nedelji obuke. Puno vojne sreće i Bog vas blagoslovio! Gde smo mi, tu su trupe, gde su trupe, mi smo - poruka je, uz koju su objavljene fotografije iz kasarne „Radecki“ u Hornu.

Na jednoj od njih, među vojnicima u drugom redu stoji jedan od vojnik koji je svoje dlanove sastavio u poznati znak „albanskog orla“, preneo je juče portal Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading