MMF NAS POZITIVNO OCENIO, SINIŠA MALI OTVORENO: Naša ekonomija i dalje raste, do kraja maja izlazimo sa novom strategijom
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali gostuje u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

"Mislim da ovaj rat u Ukrajini ima užasne posledice, usudiću se da kažem da naša ekonomija u Srbiji je malo bolja od svetske ekonomije", rekao je Mali.

"Naša ekonomija stoji čak malo bolje nego neke veće i razvijenije ekonomije. I dalje raste lane je stopa rasta bila 2,3 odsto. više od 60 milijardi evra je vredeo naš BDP po prvi put, uprkos kovidu, ratu, krizi poplavama.Udeo javnog duga u BDP-u 51,5 odsto, daleko ispod Mastrihta, dok je prosećno u Evropi 95 odsto", dodao je Siniša Mali.

"Planirali smo minus 74,9 milijardi a imali 26,8 milijardi dinara, samo u prvom kvartalu, to su rezultati koje je MMF izanalizirao. Veoma je važno da očuvamo kredibilitet zbog investitora", rekao je.

"Kada pogledate deficit tekućeg bilansa, lane je bio nešto veći samo zato što smo imali uvoz skupljeg gasa, kao i struje. Bilo je pitaanje ne cene, već da li će toga uopšte biti, ali obezbedili smo dovoljne količine energenata", objasnio je Mali.

"Očekujemo ubrzanje rasta naše ekonomije i ove i sledeće godine. Posledice rata u Ukrajini su užasne po ekonomiju i nadam se da će uskoro prestati", dodao je.

"Penzije su povećane 20,8 odsto a plate u javnom sektoru 12,5 odsto, večeras će predsednik Srbije posebno analizirati, pozivam gledaoce da to isprate", najavio je Mali

"Nismo zaustavili ni jednu veliku investiciju uprkos krizi", istakao je Mali, dodavši da je deo aranžmana sa MF-om a javne investicije ne staju.

"Do kraja maja izlazimo sa strategijom rasta energetskog sektora u narednim decenijama", kaže ministar finansija.

"Možda najvažniji deo toga je EPS. Do 2030 40 odsto proizvodsnje EPS mora da bude iz obnovljivih izvora. To traže i strani investitori koji kupuju struju. Nema govora o privatizaciji EPS-a, želimo da ceo sektor bude bolji i efikasniji", naglasio je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Jelka

06.04.2023 09:36

Uz ovakve napore Srbija ce biti ekonomski jaca i stabilnija!

Ena

06.04.2023 09:43

U ova teška vremena Srbija se sve brže razvija.

kiki

06.04.2023 10:14

Srbija je ekonomski jaca i stabilnija.Sve pohvale za sadašnju vlast.

Sara

06.04.2023 10:15

Srbija je zemlja koja se razvija i napreduje, ekonomski jaca.