VESIĆ IZ BUDIMPEŠTE Srbija i Mađarske izgradiće zajedno tri pruge (FOTO)
Foto: Tanjug/Tanjug

Ministar građevinarstva, saobraćaja i  infrastrukture Goran Vesić, u Budimpešti, posle sastanka sa mađarskim ministrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, rekao je da će se pored pruge od Subotice do Segedina, koja će biti otvorena u oktobru za putnički saobraćaj, zajedno graditi i pruga od Subotice do Baje. 

"Za prugu Subotica - Baja smo već završili idejni projekat zajedno sa Mađarima, naš deo je dug oko 13 kilometara i vredan oko 50 miliona i mi ćemo taj projekat zajednički kandidovati. Oni imaju malo duži deo pruge. Tako da smo spemni posle idejnog projekta da uđemo zajedno u projektovanje i izgradnju pruge. To je naša treća pruga", naveo je Vesić.

Kako je rekao, veliki broj građana gravitira na tom prostoru i tek će se videti da li će se pruga do Baje finansirati uz pomoć EU ili iz budžeta. Janoš je rekao novinarima da je Srbija veoma važan partner Mađarske. "Hvala Vesiću što je učinio čast i došao u zvaničnu posetu Mađarskoj, Srbija je najvažniji saveznik i partner Mađarske u regionu.

Dogovorili smo se da u cilju uspešne saradnje izgradimo tri velika granična prelaza, kod Bačkog brega, Kelebije i da dalje razvijamo prelaz kod Horgoša, i da uradimo konkretne projekte i da izađemo sa tim na zajedničkoj sednici vlade", naveo je Janoš.  Kaže da su on i Vesić postigli dogovor da preko novih graničnih prelaza povežu brze saobraćajnice i autoputeve u obe zemlje.

"Zatim, u železničkom saobraćaju da nastavimo saradnju na brzoj pruzi BG-Budimpešta i na potezu Subotica - Segedin, Subotica - Baja", rekao je on i dodao da će se više raditi i na korišćenju Dunava kao plovne saobraćajnice između dve zemlje.

Janoš je rekao da će u oktobru biti završena i mađarska deonica pruge Subotica - Segedin, ali da će tek kraje 2024. ili početkom 2025. biti otvorena i za teretni saobraćaj.

"Najneuralgičnija tačka je sam prelaz odnosno granice, na toj pruzi bi trebalo vozovi da idu do 120 kilometara, ali cilj je da taj voz saiobraća brzinom od 160 km i između Subotica i Segedina i Subotice i Baje. Pruga Subotica - Segedin ima smisla samo ako 40 km može da se pređe za manje od 40 minuta", naveo je on. Sa druge strane, pruga Beograda - Budimpešta je za brzine od 200 km na sat", naveo je on.

Kaže da se Vesić zalaže da ta brzina bude sve do Preševa. Pruga Beograd - Budimpešta je deo globalne inicijative Kine Pojas i put, a Janoš je rekao da je pitanje odnosa EU prema Kini uvek krucijalno pitanje. "Ali, treba da gledamo naše dobro shvaćene interese, treba konstatovati da u sadašnjem ratu između Rusije i Ukrajine dolazi do prestrukturiranja određenih trasa, bilo za putnički ili transportni saobraćaj.

Vesić smatra da će najveći deo robe i sa istoka i sa juga preko tih južnih kapija dospevati u EU i u tom smislu je strategijski važno da se ovaj projekat što pre ostvari, jer se premešta transport iz pravca istok-zapad na pravac jug-sever. Vesić smatra da će u narednom periodu iz pravca Soluna i Skoplja, ogromna količina robe ulaziti u EU, i prva kapija će biti Beograd, a druga kapioja Budimpešta", rekao je Janoš.

Kaže da zato srpska i mađarska strana treba tu da izgrade strateško partnerstvo i da se sve veštačke i tehničke prepreke otklone da bi protok robe, dobara i ljudi bio neograničen.

Vesić je prokomentarisao da je stav Vlade Srbije da sarađujemo sa svima zemljama. "I nama je Kina važan partner i poštujemo što ulaže u Srbiju, vidimo da se to poštuje i u Mađarskoj. Mi vodimo računa o svojim interesima i trudimo se da ne ugrozimo svoje odnose ni sa EU, niti sa bilo kim drugim, ali gledamo pre svega sprske interese, kao što rade i Mađari. Kineske kompanije rade mađarski deo pruge do Budimpešte, ne samo naš deo. Mastavićemo da sprovodimo projekte u najboljem interesu Srbije. Kina nam je važan partner i poštujemo šta rade u Srbiji", dodao je Vesić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading