SEĆANJE NA JUNAČKU ODBRANU OTADŽBINE Ministar Vučević položio venac povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije (FOTO)
Foto: Tanjug/Tanjug/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE (HO)

Potpredesnik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas venac kraj spomen-obeležja „Herojima 37. motorizovane brigade“ u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški, povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije.

Ministar odbrane venac je položio u pratnji zamenika komandanta Kopnene vojske general-majora Slađana Stamenkovića i komandanta Druge brigade KoV brigadnog generala Siniše Staševića.

Ministar Vučević istakao je da je važno da poznajemo istoriju svoga naroda da bismo bili ono što jesmo.

- Iz kog okrilja smo potekli? Koliko je neko pre nas dao truda i krvi da bi danas bili ono što jesmo? Koliko veliku svetinju branimo? Kako da ostanemo ono što jesmo i što želimo biti i šta je to što nas je kao narod obeležilo kroz istoriju? Upravo tome služi kultura sećanja i podsećanja, neprepuštanje važnih stvari i događaja zaboravu. Zato smo mi danas ovde kao dokaz da sećanje na junačku odbranu otadžbine od NATO agresije 1999. godine, ali i na junačke borbe 1998. godine, prevazilazi prostor i vreme svog trajanja. Pre 24 godine na današnji dan počela je NATO agresija na našu zemlju koja je trajala punih 78 dana i noći rušeći pred sobom ne samo vojne objekte i ciljeve, već i gradske trgove, ulice, pijace, domove civila pa čak i bolnice, nemilosrdno odnoseći ne samo živote pripadnika snaga bezbednosti nego i nedužnih civila među kojima je bilo staraca, žena i male dece – rekao je ministar odbrane.

Nekome ko ne poznaje dušu srpskog naroda, istakao je ministar Vučević, može da zvuči čudno i neverovatno da se narod koji je vojno i brojčano malobrojniji od neprijatelja ne preda, prizna poraz i poklekne, nego se drzne i pruži otpor.

- Nema tu puno filozofije, odgovor je vrlo jednostavan, to smo mi, to je naš srpski narod - skroman, velikodušan, narod koji poštuje tuđe, ali ne da na svoje. Iz tog i takvog naroda pre više od dva veka iznikla je prva stajaća vojska. U borbi za slobodu, uzevši oružje seljak je postao vojnik. I upravo tu u toj povezanosti leži suština nepobedivosti naših jedinica, jer ko će bolje štititi otadžbinu i njen narod od pripadnika vojske koju je upravo ta zemlja iznedrila. Tog paklenog proleća 1999. godine upravo su pripadnici te vojske pokazali koliko smeju, mogu i umeju, ali i da ne poznaju reči odstupanje, odustajanje i povlačenje! Od svih sukoba kroz koje je tokom istorije ova naša, kako neki kažu „mala" Srbija prošla, vojska je ostala dosledna - nikada ne odustati i nikada ne posustati u borbi za očuvanje suvereniteta ove zemlje, za bolje i bezbednije sutra – naglasio je ministar Vučević i dodao da se bol i tuga za nevino poginulim nisu ni smanjili, niti iščezli.

Ministar odbrane je rekao da je najteže bilo to što godinama nismo smeli da kažemo da nas boli to što se desilo.- Tražilo se da ćutimo, da pognemo glavu i da se stidimo. Oni koji su nas na to terali ne poznajući našu dušu, koji su se odrekli svojih predaka, zaboravili su da se srpska duša ne može sputati. Veliki Branislav Nušić koji je u Prvom svetskom ratu izgubio navrednije što je imao, sina jedinca, ljubav prema otadžbini izrazio je rečima " Otadžbina nije predmet, ograničen, oivičen, utelovljen. Otadžbina je misao, otadžbina je vera, a misao i vera ne umiru!" – rekao je ministar Vučević.

On je istakao da je ljubav prema otadžbini ono što je kroz istoriju obeležilo srpski narod i što je doprinelo da Srbija danas ide putem napretka, ponosna, uspravna, poštena i dostojanstvena.

- Puno je simbolike u današnjem danu pa nije slučajno što smo se okupili baš ovde u kasarni „Stefan Nemanja" u Raški u kojoj danas borave pripadnici 21. pešadijskog bataljona. Oni na svojim plećima nose veliku odgovornost kao sledbenici herojske 37. motorizovane brigade. Brigade čiji su se pripadnici junačkim delima, koja su za posledicu imala 60 izgubljenih života i tri puta više ranjenih pripadnika jedinice, ugradili u budućnost i koja s razlogom, zbog zasluga ostvarenih tokom odbrane zemlje od NATO agresije, nosi Orden narodnog heroja – naglasio je ministar odbrane.

Ministar Vučević rekao je da se na današnji dan trudimo da u bolu budemo dostojanstveni, ali da svetu pošaljemo poruku da Srbija pamti svoju istoriju.- Danas je za Srbiju tužan dan, ali kao i u svemu ostalom što radimo i u bolu se, poučeni delima onih koji su ispisali najsvetlije trenutke nacionalne istorije, trudimo da budemo dostojanstveni i da bez namere da Republika Srbija ikome bude pretnja, pošaljemo svetu jasnu poruku da Srbija pamti i nikada ne zaboravlja i da će njena vojska uvek biti tu da zaštiti svoju zemlju i sve njene građane! Danas mi ponosno stojimo, ne ćutimo i ne stidimo se sebe i svog porekla i najboljih među nama. Danas odajemo dužnu poštu našim herojima koji stoje u nebeskom stroju kao naši molitvenici pred Bogom za bolju budućnost Srbije! Dame i gospodo, neka je večna slava i hvala svim palim herojima, a hvala i vama koji ste među nama i ne date da se sva dela učinjena i životi položeni za slobodu i čast otadžbine zaborave – zaključio je ministar odbrane.

Predsednik opštine Raška Nemanja Popović podsetio je da se danas navršava 24 godine od početka NATO agresije i da su ta sećanja živa i bolna.

- Posledice rata i razaranja i danas osećamo, a stradale vojnike i civile ne zaboravljamo. U danu sećanja pomen dajemo herojima 37. motorizovane brigade, našoj braći i očevima, prijateljima, poznanicima, sugrađanima, hrabrim vojnicima iz Raške, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Aleksandrovca i Novog Pazara. Njih 60 nije se vratilo svojim domovima. Znamo da je porodicama stradalih najteže i da ne postoje reči utehe. Saosećamo u vašem bolu i sa ponosom pominjemo sve ono što su junaci 37. motorizovane brigade učinili za svoju otadžbinu i svoj narod – rekao je Popović.

General u penziji i ratni komandant 37. motorizovane brigade Ljubiša Diković prisutnima je rekao da sećanja ne blede, a bol za najbližima ne jenjava.

- Hrabro smo stali na branik otadžbine u sastavu 37. motorizovane brigade, borili se tih 78 strašnih dana protiv daleko jačeg NATO agresora i nekoliko desetina hiljada terorista iz takozvane OVK u Drenici, u leglu terorizma i svakog zla po srpski i nealbanski živalj. Nismo marili za svoje živote, naše misli su bile na nejači i svetinji koju branimo. Platili smo to životima 60 pripadnika i više od 200 lakše i teže ranjenih. Slava vam junaci i heroji 37. motorizovane brigade - rekao je general Diković.Na spomen obeležje vence su položili i porodice poginulih pripadnika i predstavnici udruženja koje baštini tradiciju 37. motorizovane brigade.

Nakon polaganja venaca ministar Vučević obišao je Spomen sobu u kasarni „Stefan Nemanja”.

Spomen-obeležje „Herojima 37. motorizovane brigade“ podignut je 16. juna 2000. godine u znak sećanja na 60 pripadnika te jedinice, koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

U okviru obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, venac je danas položio i državni sekretar u Ministarstvu dobrane Nemanja Starovića kraj Spomen-obeležja pripadnicima 78. motorizovane brigade u selu Reljan u opštini Preševo, u pratnji pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandića.

Kraj spomenika „Poginulim u NATO agresiji 1999“ u centru grada Smedereva venac je položio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, u pratnji pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniše Radovića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Jana

24.03.2023 18:34

Srbija je te 1999. godine razorena, mnogi borci, civili i deca su stradali. U znak sećanja i poštovanja njih Srbija ne sme zaboraviti šta se desilo, ne sme zaboraviti žrtve.

Janko

24.03.2023 19:01

Srbija je bila uništena te 1999 god.Stradali su nevini i nedužni ljudi.Nikada se zaboraviti neće...

Patriota

24.03.2023 19:29

Bravo predsedniče, uz svoju Srbiju 💪