SINIŠA MALI ODGOVORIO RADOSAVLJEVIĆU Vi ste tadašnje penzionere navikli na nemaštinu i ekonomski razorenu Srbiju, pustite ozbiljne ljude koji znaju svoj posao da rade
Foto: Tanjug/Tanjug

- Zanimljiva je ta “naknadna pamet” predstavnika opozicije koja je zemlju uništila i ostavila nas pred bankrotom, a sada deli savete o tome na koji način treba upravljati državom. Tako danas imate Gorana Radosavljevića, nekadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu finansija, koji govori o nedovoljnom povećanju penzija, a zaboravlja da su nam u junu 2012. godine ostavili na računu 8,5 milijardi dinara. Ta suma novca na računu nije bila dovoljna ni za isplatu penzija, a kamoli za bilo kakvo povećanje.

Mi danas na računu imamo pet milijardi evra, i sasvim dovoljno novca za sva predviđena povećanja i plata i penzija. To je ono što ih najviše boli. Kao što naši penzioneri vrlo dobro znaju, mi već godinama unazad, kontinuirano, povećavamo nivo penzija, i to daleko iznad nivoa inflacije.

Biću veoma precizan. U 2020. smo imali redovno povećanje penzija od 5,4%, u 2021. godini 5,9%, u 2022. godinu 5,5% u januaru i 9% u novembru, u 2023. godini 12,1%. Osim toga, imali smo jednokratna davanja od 4.000 dinara plus 5.000 dinara u 2020. godini, zatim 5.900 u 2021. godini, kao i 20.000 u 2022. godini. Kumulativno povećanje redovnih penzija za ove četiri godine je 43,9%.

Rast penzija se danas usklađuje u skladu sa “švajcarskom formulom plus” tako da nam penzije prate rast plata, i zato opet očekujemo još jedno veliko povećanje penzija.

Takođe, za razliku od vašeg vremena, kada ste vi upravljali javnim finansijama, udeo plata i penzija u BDP-u je u potpunosti pod kontrolom, upravo kako ne bismo ugrozili makroekonomsku stabilnost. S obzirom na to da nam BDP raste, rastu nam i penzije. Kad je reč o vašem vremenu, Radosavljeviću, kada je udeo plata i penzija u BDP-u bio toliki da niste mogli ni da ih isplatite.


Recidivi ekonomske politike vlasti pre 2012. godine stalno nas podsećaju u kakvom je ekonomskom živom blatu tada bila Srbija. Znate, Vi ste tadašnje penzionere navikli na nemaštinu i ekonomski razorenu Srbiju. Imali ste svoju priliku da im pomognete, Radosavljeviću. Sada pustite ozbiljne ljude koji znaju svoj posao da rade na poboljšanju životnog standarda građana, a to ne ide bez brige o penzionerima koji su na svojim leđima uvek nosili veliki deo tereta reformi - kaže Siniša Mali.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading