"SITUACIJA NA KiM NA IVICI SUKOBA" Ruski ambasador Bocan-Harčenko: Mora da se napravi pritisak na Prištinu!
Jutjub/ Color Media Communications

- Snažan stav predsednika Srbije, ministra odbrane, u skladu je sa situacijom, odbrambene snage na najavišem nivou spremnosti apsolutno odgovaraju situaciji na terenu - rekao je Bocan-Hračenko za Tanjug na pitanje da prokomentariše situaciju u pokrajini.

Ambasador je podsetio da njegovu ocenu situacije na KiM dele i Moskva i juče ju je saopštila i zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

- Situacija je veoma opasna, napeta i nalazi se na ivici širih sukoba, i prema našem mišljenju opisuje i odražva sva dešavanja na terenu i oko Kosova - rekao je on i dodao da uvek postoji nada da će se naći rešenje za situaciju, ali da i pored razmišljanja ne vidi argument u prilog očekivanja, koji bi ojačali tu nadu.

Ruski ambasador podseća da Priština radi ono što radi i ne krije svoje namere - a u širem smislu to je želja da uspostavi kontrolu na severu Kosova nad srpskim sredinama i sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom.

- To je uvek bila mašta Prištine, ali sad smatraju da je došlo vreme za realizaciju - ocenio je ambasador i dodao da sada imaju zadatak da uspostave kontrolu u srpskim sredinama i da Beograd prizna Kosovo u politčkom i geopolitčkom smislu.

Ambasador je naglasio da je poptuno razumljivo da Priština uživa podršku zapada bez obzira na to što govore. Kako je dodao to potvrđuju i delima.

- Priština je u najtežim danima suprotstavljanja dve strane i porasta tenzija predala zahev za članstvo u EU. Sada nije važno da li će zahtev imati ishod u bližoj ili daljoj budućnosti - rekao je on i podsetio da je svima poznato da podnošenju i prihvatanju zahteva prethodi veoma težak postupak ispunjavanja zahteva EU.

On smatra da se radi o ohrabrivanju Prištine, jer uz predaju zahteva za članstvo ide i postupak vizne liberalizacije.

- Što se tiče SAD, poznato je od ranije ako bi Vašington želelo da napravi sada veoma neophodan pritisak na Prištinu, da bi obustavila poteze, to bi učinili, a ako ne učine daju im zeleno svetlo - ocenio je Bocan Harčenko.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading