ŠIPTARI OTELI HOČANSKO VINO, SIMBOL OPSTANKA SRPSKOG NARODA
Foto: Printscreen

Hočansko vino, simbol srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji, našlo se na udaru Aljbina Kurtija i specijalaca ROSU. Nije u vinu problem, popio bi ga Kurti u jednom gutljaju. Problem je u njegovoj simbolici i nameri vinogradara Srđana Petrovića da zajedno sa svojom porodicom ostane na vekovnom ognjištu kraj Orahovca u Velikoj Hoči.

Mala je Hoča, ali ima velike ljude, nepregledne vinograde, ogromnu dušu da prihvati svakog stranca, putnika, zalutalog ili onog koji je planski k njoj došao. Petrovići, vinogradari, vekovima proizvode vino, primaju goste, otvaraju vrata svog domaćinstva svakom dobronamernom čoveku. Otvorili su ih i pre dva jutra, u ranu zoru, kada su im pokucali oni koji nisu dobronamerni. Bili su to pripadnici ROSU sa puškama u rukama. Dugim cevima, bahatim ponašanjem, drekom i vikom, uznemirili su meštane ovog slavnog mesta.

Došli su Petrovićima da otmu 42.000 litara vina, a svaka kap je simbol opstanka, baš kao što i simbolizuje Isusovu krv. Znaju to svi koji su bar jednom prošetali uskim hočanskim ulicama.

Vapaji srpskih grla, suze majke koja je gledala sina Milana na ivici krova, nisu dotakli srca maskiranih specijalaca. Imaju li ih uopšte?

- ROSU je spremna, došli su sa štitovima i oružjem. Skupili su se tu i meštani, pružaju mi podršku jer znaju da ih čeka isto. Svi su na mojoj strani. Uznemireni smo i uplašeni za svoju decu i za njihovu budućnost - prozborio je Srđan Petrović, čiji je sin pretio skokom sa vinarije, želeći da spreči zlotvore u svojoj nameri da ih ugase, pogaze i oteraju.

Milan je plakao na krovu vinarije i ponavljao da neće da napusti svoj dom. Na njegove suze bezdušnici se nisu obazirali. Petrovići su insistirali na dogovoru i pokazali su spremnost da plate ogromnu novčanu kaznu ako treba, samo da se sačuvaju mir i vino.

- Imajte razumevanja, zarad mira, nemojte ovo da radite. To vino je naš znoj, naša muka. Nisam ga prodavao, to vi odlično znate - molio je Srđan dželate iz Prištine da njega i njegovu porodicu ostave na miru.

Meštani Velike Hoče svesni su da i oni sutra mogu biti meta agresivnog Aljbina Kurtija. Stali su uz svog komšiju i telima branili svaku kap opstanka. Baš to i smeta Kurtiju koji se juče provodio po Austriji.

ŠIPTARI OTELI HOČANSKO VINO, SIMBOL OPSTANKA SRPSKOG NARODA

Printscreen

 

 

- Kurtiju nije problem vino već odlučnost Petrovića i drugih Srba da ostanu na svojim ognjištima. Kada od jedne časne srpske porodice prave kriminalce, jasno je o kakvoj politici aktuelne vlasti u Prištini je reč. Zato moramo da odbranimo čast i opstanak porodice Petrović u Hoči - rekao je gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

Vapaje Petrovića čuli su monasi Visokih Dečana koji su sate proveli u molitvama za svoj narod.

- U krajnje nestabilnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i u trenutku ozbiljnog pogoršanja međuetničkih odnosa, što predstavlja opasnost za ceo region, ostajemo u molitvi Bogu i nadi da će razum prevladati i da će svi problemi biti rešavani u miru - naveli su iz Manastira Visoki Dečani.

ŠIPTARI OTELI HOČANSKO VINO, SIMBOL OPSTANKA SRPSKOG NARODA

Privatna arhiva

 

 

SPC tokom ovakvih zbivanja na KiM svakodnevno dobija zabrinjavajuće poruke od svojih vernika. Crkva je vekovima bila i ostala uz svoj narod na ovim prostorima...

- Ne možemo ravnodušno da gledamo na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i podstiču naš narod na iseljavanje - ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Petrovići su suzama ispratili svaku kap vina koje su specijalci pretočili i oteli. Njihovi jauci još uvek odzvanjaju Velikom Hočom.

Super, majstore, pogazio su hleb koji jedu Srbi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je ovom sinhronizovanom akcijom Prištine i kosovske policije Aljbin Kurti još jednom pokazao svoje „srbomrzačko lice“ i da „banditskim metodama“ želi da protera srpski narod sa svojih vekovih ognjišta.

- Super, majstore. Prosuo si i vino i rakiju. Super, majstore, pogazio si hleb koji jedu Srbi na KiM. Želiš da proteraš srpski narod sa KiM. Je l' to ta tvoja demokratija koju prosipaš svuda po svetu - pitao je Petković.

Rosu i Kfor zastrašivali i mališane u vrtiću

Borna vozila specijalne policije lažne države Kosovo juče su ušla u dvorište dečjeg vrtića u Leposaviću gde su naoružani specijalci zastrašivali decu i zaposlene. Oni su došli do prozora sobe u kojem borave mališani i tu su se zadržali neko vreme.

U dvorište iste ustanove u sredu su džipovima ušli i pripadnici Kfora. U pojašnjenju koje su kasnije poslali medijima naveli su da su tamo „zalutali“ jer su promašili put.

Bačene dve šok-bombe

U sredu uveče u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici odjeknule su dve jake eksplozije. Kosovska policija je najpre saopštila da se radi o pirotehničkim sredstvima niske razorne moći, a kasnije su priznali da se, ipak, radi i šok-bombama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading