NAJMLAĐI POTPORUČNIK, NAJMLAĐI PUKOVNIK I GENERAL Evo ko je bio Božidar Delić: Uvek sa svojom vojskom!
Foto: Printscreen

Delić je u ovom sazivu Skupštine Srbije izabran za potpredsednika. Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije Nada, kao predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, što je bio i slogan 549. motorizovane brigade, koja je delovala devedesetih tokom rata na Kosovu.

 

 

Najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, stupio je na dužnost 1997. godine. Ova 549. brigada u periodu 1998-1999. učestvovala je, između ostalih, u bici na Paštriku boreći se protiv tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koja je nasrtala sa teritorije Albanije i NATO.

Sa KiM se povlače nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade. Delić je među svojim vojnicima, ali i u javnosti, uglavnom smatran generalom koji je uvek bio sa svojom vojskom. Do poslednjeg dana održavao je kontakte sa svim svojim vojnicima.

 

 

U delu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila orden narodnog heroja. Delić  je, kako je isticao, penzionisan nezakonito 2005. godine, u 49. godini.

U aktuelnom sazivu Skupštine našao se na mestu potpredsednika Skupštine, na predlog koalicije NADA, čiji su deo, uz Delićev pokret, Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

U svojoj političkoj karijeri bio je deo Srpske radikalne stranke, kao i Srpske napredne stranke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Srbija

23.08.2022 17:52

Zbogom generale ne ka ti je večna slava pocivaj u miru sa nebeskim herojima koi su zivot da li za svoju zemlju.pu Putuj heroju kod heroja .

Otadzbina

24.08.2022 11:08

Srbija je izgubila svog heroja. Ostace velika praznina za tobom generale neka ti je večna slava . Zbogom junaku .