ŠPIJUN UĆUTKAN Britanci sprečili ispovest svog specijalca koji je bio u Srebrenici
Foto: Printscreen/Youtube

Pišući pod pseudonimom “Nik Kamerun”, bivši narednik britanskog SAS-a (jedinica za posebne namene), koji je vodio ekipu britanskih specijalaca u Srebrenici u sastavu snaga UN-a u trenutku kada je VRS zauzela enklavu, tvrdio je u članku objavljenom u “The Sunday Times” kako, po rečima njegovog komandanta u SAS-u, nikada nije ni bilo nikakva plana za odbranu Srebrenice.

Bilo je predviđeno da se taj članak pojavi kao prvi u nizu natpisa. Međutim, ubrzo po objavljivanju prvog članka britansko Ministarstvo odbrane je zapretilo “Cameronu” da će, nastavi li sa objavljivanjem takvih materijala, protiv njega će pokrenuti sudski postupak.

Posle godinu dana, suočen s pretnjom sudskim postupkom zbog neovlašćenog objavljivanja pojedinosti o svojoj službi u Republici Bosni i Hercegovini, „Kamerun“ je u vanparničnoj nagodbi pristao da ne objavljuje slične materijale bez odobrenja Ministarstva odbrane, a sud mu je odredio i to da Ministarstvu plati 75.000 funti sudskih troškova.

 

 

O prisustvu britanskih SAS jedinica piše i „The Guardian“, u tekstu pod naslovom „Srebrenica: the search for a terrible truth goes on“.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading