EU GLASA O SRBIJI U fokusu sankcije Rusiji i priznanje Kosova
Foto: Shutterstock

Na nacrt izveštaja koji je u aprilu predstavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, podneto je 439 amandmana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Evropski parlament je u fokus svog ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji stavio poziv Beogradu da se "hitno" uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije i to postavio kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

- Srpske vlasti se pozivaju da se istinski angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na pravi put evropskih integracija i time ispune evropske aspiracije Srbije - navodi se u tekstu.

U nacrtu teksta izveštaja amandmanima je dopunjeno i da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju", što, će ako bude usvojeno, biti i put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon je zajedno sa poslanikom liberala, Klemenom Grošeljem i nekolicinom predstavnika socijaldemokrata u Evropskom paralamentu, autor najvećeg broja amandmana koji su podenti na izveštaj o Srbiji, posebno u delu koji se odnosi na saradnju sa Rusijom.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
Rada

13.06.2022 20:12

Sramno to sto nam podmecete. Pre cemo unreti nego se odreci Kosova i Metohije. To niko nece prihvatiti .

Sumadinac

13.06.2022 20:45

Na ovo Srbija nikad nesme da pristane ovo je prevara nesmemo nasesti jel Zapadni Balkan nece jos dugo uci u EU a mozda nikada kao ni Turska.

Solo

13.06.2022 23:11

Ma kakav Brisel....nema nista od toga sto laju i kafenisu protiv Srbije...Neznaju oni sta smo mi sve preziveli poslednjih 500 godina pa cemo i njih da prezvacemo..

Kozara

13.06.2022 23:50

Kosovo i Metohija je i Srpska su nase teritorije i to ostaje!A,prijetiti,ucjenjivati i nama prijetiti niko ne smije kao sto misle!U EU i netrebamo tu fasisticku tvorevinu!Daleko im kuca!Prijatelje i saveznike mi biramo sami!

Milan

13.06.2022 23:57

Ма кога више интересује шта усваја ЕУ парламент. Све што усвоје, за нас је необавезујуће.

EU

14.06.2022 00:40

Ko jos veruje politicarima EU u Srbiji? Pa niko. Oni prvo slažu, pa otvore usta da kažu.

Rodoljub

14.06.2022 08:47

Oko situacije u Ukrajini jasno se vidi konfuzija EU, beda i žalost. Zašto bi Srbija slušala nekoga ko želi da joj otme deo teritorije?!