ALO! ISTRAŽUJE Šta se krije iza izjave američkog diplomate da će se udvostručiti napori za rešavanje Kosova: Ameri koriste Ukrajinu da bi rešili Kosovo?
Foto: Alo!

Reči zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta ili, jednostavnije rečeno, Bajdenovog specijalca za Balkan, zavisno od ugla gledanja, mogu biti razlog i za nadu i za brigu.

Ako bismo po dosadašnjim iskustvima, kažu jedni, kad Vašington udvostruči napore po bilo kom pitanju koje ima veze sa Srbijom, crno nam se piše. Drugi, međutim, tvrde da iz SAD već neko vreme duvaju malo drugačiji vetrovi prema Srbiji u odnosu na raniji period, te da ne mora nužno biti loše to što su u Americi shvatili da naš region mora biti u fokusu da njime ne bi zagospodarili Rusi i/ili Kinezi. 

TRGOVINSKI PARTNERI

Ali, da se vratimo onom što je poručio Eskobar.

- Situacija u kojoj se Ukrajina našla uči nas da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u BiH - rekao je Eskobar, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu ambasade SAD u Srbiji.

On je dodao da će se, kada jednom bude napisana istorija ovog vremena, videti da je Putinov izbor da izvrši, kako je naglasio, neisprovociran i nepravedan napad s predumišljajem samo još više ujedinio Zapad, a Rusiju eksponencijalno oslabio.

- Ne smemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala da bi sprečila napredak zemalja zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja. Vaše privrede su povezane s Evropom. Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. I vaša budućnost je da budete u Evropi, kao punopravne članice EU - izjavio je američki diplomata.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da se od Amerike ne može očekivati ništa dobro.

ALO! ISTRAŽUJE Šta se krije iza izjave američkog diplomate da će se udvostručiti napori za rešavanje Kosova: Ameri koriste Ukrajinu da bi rešili Kosovo?

Alo

 

- Mi smo se suočili sa naporima Vašingtona koji su bili stostruko veći, radilo se o agresiji na Srbiju i Republiku Srpsku svojevremeno i, bez obzira na sve to, ipak smo očuvali i RS i makar kakvu-takvu poziciju na Kosovu. Ako smo mi čvrsti u nameri da ne popustimo, koliko god oni da pojačavaju napore, mi ćemo naći načina da branimo svoje pozicije u svetu, koji se ipak promenio: Kina je sve moćnija, Rusija pokazuje da je u stanju da stane na crtu Zapadu, veliki broj država ne podržava ono što radi Amerika. Neka oni udvostručuju napore, nama je važno samo da održimo svoje - navodi Anđelković za naš list.

KAMEN NA KAMENU

Njegov kolega Dejan Miletić ostavlja prostor i za drugačije tumačenje:

ALO! ISTRAŽUJE Šta se krije iza izjave američkog diplomate da će se udvostručiti napori za rešavanje Kosova: Ameri koriste Ukrajinu da bi rešili Kosovo?

Alo

 

 

- Dobro je ako je Amerika shvatila da ne može dvostrukim standardima i neprincipijelnom politikom da nastupa u regionu. Ako je obraćanje Eskobara značilo to, onda je dobro. A ako je značilo da će njihov dodatni uticaj u regionu u stvari biti dodatan pritisak na Srbiju, onda je promašio temu i od njegove izjave neće ostati kamen na kamenu. Jer mi nemamo više ništa da menjamo u našoj politici, mi smo za mir, stabilnost i prosperitet u regionu i nismo tačka na kojoj se vrši pritisak.

A što se tiče odnosa Amerike prema Kurtiju, vreme je da se uozbilje i da se prekine sa jakim političkim izjavama. Nema nikakvog uzajamnog priznanja niti to može da bude krajnji rezultat. Krajnji rezultat treba da bude bolji život  ljudi, smirivanje tenzije, traženje načina za koegzistenciju, a pre svega mora da se nađe rešenje za ono što je već potpisano - rekao je.

Potpuna integracija u EU

 

Eskobar je istakao i da na zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se uradi na ekonomskoj integraciji regiona, na održivim kompromisima i trajnim rešenjima za nerešene granične sporove.

- Neka ova kriza posluži da se budućim generacijama ovde na zapadnom Balkanu obezbedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u EU, u celovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. SAD žele da budu vaš partner u tim naporima - istakao je američki diplomata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ana

09.03.2022 07:32

Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.