ŠTETOČINA Kurti se opire, koči napredak Zapadnog Balkana!
EPA

Tu su i očekivanja da će EU i SAD izvršiti pritisak, pre svega na premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija da "ne minira" povezivanje i ekonomski napredak regiona, a na šta se Priština obavezala ne samo Briselskim, već i Vašingtonskim sporazumom.

Ove ključne teme biće u sredu i na stolu u glavnom gradu Severne Makedonije, gde će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa makedonskim i albanskim premijerom, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom, a u okviru inicijative za saradnju "mini-šengen".

Iako se Priština vašingtonskim "Sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Srbijom" prošlog septembra obavezala da će se pridružiti "mini-šengen" zoni, aktuelna prištinska vlada to uporno odbija. Kurti je u međuvremenu smislio da zemlje regiona potpišu SEFTA, u kojem bi tzv. Kosovo bilo tretirano kao ravnopravna država-članica, što je za Beograd neprihvatljivo.

Inicijativa "mini--šengen" pokrenuta je oktobra 2019, sa idejom da se uspostavi slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu.

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže da je želja svih zemalja sa Zapadnog Balkana da postanu članice EU, ali nerešeni bilateralni sporovi i međusobno nepoverenje, uz postojeći etnocentrizam i dalje predstavljaju ozbiljan izazov u postizanju odgovarajuće regionalne ekonomske integracije, a time i EU integracije:

- Dosadašnja saradnja Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kao i najavljeni novi sporazumi koji će olakšati trgovinu, uspostaviti zajedničko tržište radne snage i bližu saradnju u slučaju prirodnih katastrofa, predstavljaju primer kako uz političku volju može da izgleda u praksi iskrena regionalna saradnja. Poziv ostalima da se pridruže treba da ostane otvoren, jer je cilj stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta koje će pripremiti Zapadni Balkan za veliko evropsko tržište.

ZAKAZAN FORUM

Tokom boravka u Skoplju, predsednik Vučić će sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju. Ovaj forum organizuju privredne komore Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Komentari (0)

Loading