Aljbin Kurti
Foto: Alo/AP/Alo

Diskriminatorska privremena vlast u Prištini, na čijem čelu je Aljbin Kurti, ove godine udariće na dve najznačajnije srpske institucije na Kosovu i Metohiji - obrazovanje i zdravstvo. Naime, njegov plan je da potpuno zbriše i ugasi srpske institucije kako bi obezvredio formiranje Zajednice srpskih opština. Za udar na srpske škole i fakultete Kurti će najverovatnije iskoristiti letnji raspust, kada u obrazovnim ustanovama nema đaka i nastavnog osoblja.

Najpre će se na udaru naći srpske škole i bolnice na jugu, a zatim će ista sumanuta akcija biti sprovedena i na severu u srpskim opštinama. Zato su Kurtijevi specijalci ove godine izvršili više upada u srpske zdravstvene ustanove, gde su oduzimali lekove i opremu, maltretirali i privodili zaposlene... Napadali su Kurtijevi jastrebovi i škole na severu KiM.

KURTI HOĆE DA ZBRIŠE SRPSKE BOLNICE, ŠKOLE I FAKULTETE! Srpski narod na Kosovu i Metohiji pod novim stravičnim udarom

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

 

 

Sve ovo Kurti radi kako bi zabranio rad srpskih škola i bolnica jer, ukoliko nekada i bude formirana ZSO, njen kapacitet biće znatno manji bez postojanja srpskih institucija. Na formiranje Zajednice srpskih opština srpski narod čeka više od 4.000 dana. I sa pravom se postavlja pitanje ima li ZSO bez srpskih institucija na KiM?

- Ukidanjem prosvete i zdravstva po srpskom sistemu, koji su od vitalnog značaja, opstanak srpskog naroda bio bi doveden u pitanje. Tada bi ZSO bila zajednica samo na papiru jer ovde Srba više ne bi ni bilo, za Alo! kaže istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžić.

On dodaje da Priština na ovaj način samo dodatno vrši pritisak na srpski narod i da očekuje da se ipak neće dogoditi gašenje srpskih škola i bolnica.

- Ako ukinu prosvetu, postavlja se pitanje kako će deca ići u školu jer takozvane prištinske institucije nemaju plan i program za srpsku decu. Šta bi bilo sa učenicima i studentima? Ne verujem da bi ijedno dete studiralo na albanskom jeziku. Takozvano Kosovo bi time kršilo svoj ustav i zakon jer je srpski zvaničan jezik na (tzv.) Kosovu. Što se tiče zdravstva, uz dužno poštovanje svim lekarima koji su položili Hipokratovu zakletvu, ali svako ima svog doktora kojem veruje. U srpskim bolnicama rade lekari kojima Srbi veruju i ukoliko bi se srpske bolnice ugasile, ljudi će odavde otići.

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić ocenjuje da se nastavlja sistemska diskriminacija Srba na KiM i da je očigledno da ne postoji nikakva želja da se formira Zajednica srpskih opština. On je rekao da „dokle god je na čelu privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, neće biti boljih izgleda za život Srba na Kosovu i Metohiji“.

- Nastavlja se trend sistemske diskriminacije, očigledno sa ovim malim incidentima se sprema mnogo veća priča, a to je obračun s obrazovnim i zdravstvenim institucijama koje funkcionišu po srpskom sistemu jer je ideja da uništi bilo kakav element Srbije na Kosovu - rekao je on.

Podrška teroru

Prištinski takozvani ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja priznao je da tzv. Kosovo ima podršku dela međunarodne zajednice za teror koji ova kvazidržava sprovodi nad srpskim stanovništvom.

Svečlja je rekao da ne postoje nesuglasice sa međunarodnim partnerima povodom akcija takozvane kosovske policije na severu, i dodao da su Stejt department i zemlje Kvinte samo „izrazili svoju zabrinutost" zbog zatvaranja ekspozitura Banke Poštanske štedionice.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading