Manastir Visoki Dečani
Foto: Printscreen/Priintscreen twiter

To je, otprilike, plan Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini, čiji je konačni cilj prisvajanje kompletne srpske duhovne i crkvene imovine na Kosmetu i predstavljanje naših svetinja kao neka "kosovske baštine".

Zvuči suludo, ali kada se zna kako i na koji način Prištinu podržava deo međunarodne zajednice (i to onaj veoma uticajan) onda je jasno koliko je to opasno. 

Ne prođe ni deset dana, a da iz Prištine ne stigne neka provokacija čiji je cilj da se srpska baština predstavi kao kosovska. Poslednji u nizu je tekst u listu "Koha" zbog kojeg je reagovao manastir Visoki Dečani, a tiče se Bogorodice Ljeviške.

Manastir Visoki Dečani, naime, reagovao je na tekst prištinske "Kohe" u kojem se navodi da je crkva Bogorodice Ljeviške navodno podignuta na "temeljima paganskog dardanskog svetilišta", a ne u srpsko ili vizantijsko vreme, ističući da ne postoje konkretni pisani dokazi "o bilo kakvim dardanskim etničkim crkvama" i da tekst pogrešno predstavlja istoriju crkve u Prizrenu. 

- Tokom srednjeg veka, crkva je služila kao glavna eparhijska crkva za pravoslavne hrišćanske episkope, koji su govorili srpski jezik i bili povezani sa srpskom dinastijom Nemanjića, koja je imala prestonicu u Prizrenu. Ne postoje konkretni pisani dokazi o bilo kakvim dardanskim etničkim crkvama. Dardanija i kasnije Mezija, koje se pominju u rimskim hrišćanskim izvorima, bile su administrativne regije Carstva i nisu povezane isključivo sa modernim etničkim identitetima - navodi se u saopštenju manastira. 

Kako saznaje Alo!, sve što se objavljuje u prištinskim medijima, kao i izjave Kurtijevih zvaničnika, deo je sveobuhvatnog plana otimanja naše baštine. Finale tog procesa trebalo bi da bude, kako oni to vide, učlanjenje lažne države Kosovo u Unesko i stavljanje pod zaštitu te organizacije izmišljene kosovske baštine. Jedino što bi ostalo imovina Srpske pravoslavne crkve po njima bi bila Pećka patrijaršija, jer je to vekovno sedište patrijarha SPC i kao takvo teško bi ga mogli pripojiti toj svojoj lažnoj baštini.

Svi drugi verski objekti na Kosovu i Metohiju, kako to Kurti želi, na ovaj ili onaj način bili bi pripojeni njegovoj baštini. 

Podsetimo, pre manje od mesec dana takozvano ministarstvo kulture u Kurtijevoj vladi stavilo je crkvu u Gornjem Strmcu pod zaštitu, što se videlo iz dokumenta u koji su mediji imali uvid. Pojedini mediji na albanskom su ranije objavili da je u pitanju rimokatolicka crkva, iako se na snimcima unutar hrama vide samo ikone srpskih pravoslavnih svetitelja.

Konačno, kako kažu izvori iz Prištine, Kurtijeva vlada finansirala je proteklih godina, a namerava da to čini i ubuduće, radove i knjige kvaziistoričara, čiji je jedini cilj da dokažu navodno prisustvo dardanske kulture na području Kosmeta pre dolaska Srba na to područje, što je, kažu ozbiljni istoričari, budalaština i nonsens, ali koga briga...

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading