"OVO JE KRŠENJE REZOLUCIJE 1244 SB UN!" Oglasilo se Ministarstvo odbrane povodom vojnih vežbi na Kosmetu (VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je za Kosovo onlajn da raspoređivanje snaga pojedinih država u okviru vežbe “Difenfer Jurop 2023” na Kosovu i Metohiji predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, prema kojoj je Kfor jedina vojna snaga koja može biti legalno raspoređena na prostoru Kosova.

Starović je odgovarajući na pitanje o međunarodnoj vojnoj vežbi “Difenfer Jurop 23” koja se održava i na KiM, rekao da od Srbije nije tražena saglasnost zemalja učesnica i da Srbija nema informaciju da li su zemlje učesnice dobile saglasnost komandanta Kfora za ulazak na Kosmet.

 

 

"Prema odredbama Rezolucije 1244 SB UN, jedina vojna snaga koja može biti legalno raspoređena na prostoru Kosova i Metohije jesu jedinice misije Kfor. S tim u vidu, raspoređivanje snaga pojedinih država u okviru vežbe 'Difenfer Jurop 23' predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, koja utvrđuje bezbednosni i politički poredak na prostoru naše južne pokrajine. Ne samo da države koje učestvuju u delu vežbe koji se odvija na prostoru KiM nisu tražile odobrenje od nadležnih organa Srbije, već nemamo ni informaciju o tome da je ishodovana nužna saglasnost komandanta misije Kfor za njihov ulazak na prostor južne srpske pokrajine", naveo je Starović.

On je istakao da je Srbija na sve to blagovremeno upozorila međunarode partnere, kanalima diplomatske komunikacije.

Starović je istakao i da su SAD prilikom organizacije ovogodišnje, kao i prethodnih aktivnosti koje se realizuju u okviru kompleksa vežbi “Difender Jurop 23”, dostavljale poziv Ministarstvu odbrane Srbije za učešće pripadnika Vojske Srbije na vežbama.

Podsetio je da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Srbije povodom situacije u Ukrajini od 27. februara 2022. godine, kojim je obustavljeno učešće na svim planskim i vežbovnim aktivnostima međunarodne saradnje, te u skladu sa tim, napominje da učešće na jednoj od vežbi iz kompleksa 'Difender Jurope 23' nije bilo ni razmatrano na nivou Ministarstva odbrane.

"Pored toga, imajući u vidu da organizator vežbe planira učešće KBS čije postojanje, pre svega, predstavlja grubo kršenje rezolucije SB UN 1244, a onda imajući u vidu i da je osnovni cilj vežbe jačanje saradnje partnerskih država NATO u sistemu kolektivne bezbednosti, Ministarstvo odbrane, poštujući i uvažavajući važeće međunarodno-pravne norme, Povelju UN i rezoluciju SB 1244, i u skladu sa deklarisanom vojnom neutralnošću, nije saglasno sa učešćem Vojske Srbije na bilo kojem segmentu iz kompleksa vežbi 'Difender Jurop'", zaključio je Starović, prenosi Kosovo onlajn.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading