"NEĆETE UĆI U NATO NI SAVET EVROPE" Ove četiri zemlje čvrsto stoje na srpskoj strani, loše vesti za lažnu državu
Alo/ Ilustracija

Predstavnici Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije poručili su juče na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Vilnjusu da nipošto neće priznati lažnu državu Kosovo i da u potpunosti podržavaju teritorijalni integritet Srbije!

Članovi delegacije Skupštine Srbije dobili su i čvrsta uveravanja da ove četiri države neće menjati politiku prema južnoj srpskoj pokrajini, ali i da će Beograd imati njihovu podršku u međunarodnim institucijama.

To se, pre svega, odnosi na NATO i Savet Evrope (SE), budući da je Priština nedavno predala zahtev za članstvo u SE i da, prema najavama, sprema aplikaciju za ulazak u zapadnu vojnu alijansu.

Principijelni stavovi

Šef grčke delegacije Spilios Livanos, koji je ujedno i potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO, rekao je da je stav Atine o nepriznavanju nezavisnosti lažne države dosledna politička pozicija koja se neće menjati, a slično je poruka i šefa slovačke delegacije Ljudovita Goge.

- Slovačka neće odstupiti od pune podrške teritorijalnom integritetu Srbije - poručio je Goga.

Identične stavove imali su i šefovi rumunske i španske delegacije Angel Tilvari i Zaida Kantera.

Poslanik SNS Dragan Šormaz, sa kojim su u našoj delegaciji bili i Snežana Paunović i Zoran Dragišić, kaže da je zadovoljan postignutim rezultatima naše delegacije.

- Sastanci su bili konstruktivni. Delegacije Rumunije, Španije, Slovačke i Grčke potvrdile su stav svojih država po pitanju suvereniteta Srbije. Obećale su pomoć i da će glasati protiv članstva "Kosova" u Savetu Evrope. Neke delegacije izrazile su nezadovoljstvo i čuđenje što još nismo uveli sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini - ističe Šormaz.

Na strani prava

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da principijelnost Grčke, Slovačke, Rumunije i Španije, koje odbijaju da priznaju lažnu državu Kosovo, zaslužuje veliko poštovanje.

- Ove države potvrdile su ovako da su dosledno na strani međunarodnog prava. Ove države, uz Kipar, jedine su članice Evropske unije koje nisu priznale lažnu državu Kosovo i, po svemu sudeći, neće menjati stav. Za razliku od ostalih zemalja, one ne sprovode političku samovolju, već se principijelno drže međunarodnopravnih normi. Sa druge strane, ostale evropske države krše međunarodno pravo kad god im se to prohte. Zato podrška Rumunije, Slovačke, Grčke i Španije zaslužuje naše poštovanje. Verujem da se njihovi stavovi neće promeniti i da će ostati pri svojim gledištima sve dok istina ne pobedi laž, odnosno sve dok Kosovo konačno ne bude prihvaćeno kao neodvojivi deo Srbije - zaključuje Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Lucky

01.06.2022 01:44

A česi ,bugari i madjari cute. Posebno bugari. Samo polako ,imaju i oni ne resena etnicka pitanja!!!!

Ja

01.06.2022 04:43

NEĆETE UĆI U NATO NI SAVET EVROPE" Ove četiri zemlje čvrsto stoje na srpskoj strani hvala im na tome ! Za razliku od ostalih zemalja, one ne sprovode političku samovolju, već se principijelno drže međunarodnopravnih normi takose to radi ne ko druge zemlje prekrsavaju svega i sam medjunarodno pravo sto nemaju pravo da rade jeste namerno prekrsenje pravila medjunarodnog prava jeste zlo namerno krsenje medjunarod prava jeste illegalno zlo namerno krsenje svega jeste i kriminalno i illegalno sta druge zemlje namerno rade tako ponistavaju i zemlje i narod i sva pravila i rade sta god zele to je zlo sila sto cine i to se nesme vise nikome dozvoliti

Ja

01.06.2022 04:47

Predstavnici Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije poručili su juče na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Vilnjusu da nipošto neće priznati lažnu državu Kosovo i da u potpunosti podržavaju teritorijalni integritet Srbije! Članovi delegacije Skupštine Srbije dobili su i čvrsta uveravanja da ove četiri države neće menjati politiku prema južnoj srpskoj pokrajini, ali i da će Beograd imati njihovu podršku u međunarodnim institucijama hvala spanija slovacka grcka i rumunija !!!