PETKOVIĆ RAZGOVARAO SA BOCAN-HARČENKOM U Briselu postignut sporazum s kojim možemo biti zadovoljni
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je naglasio da je juče u Briselu postignut "sporazum s kojim možemo biti zadovoljni". 

"Novim sporazumom primenjivaće se ono što je dogovoreno 2016. godine, što znači da više ne može biti reči ni o kakvom  tzv. reciprocitetu, već ispunjenju sporazuma", istakao je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju. 

Petković je naglasio da je najvažnija činjenica da je sačuvan mir, da je dogovoreno povlačenje jedinica Rosu sa severa Кosova i dolazak Кfora, u skladu sa  Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Takođe, zaštićena su vozila sa registarskim oznakama srpskih gradova na Кosovu i Metohiji, koje se više neće skidati, niti će moći da se nasilno nameću probne tablice sa statusnim oznakama Prištine, što će omogućiti slobodu kretanja, a dogovoreni stikeri počeće da se primenjuju od ponedeljka", rekao je Petković.

PETKOVIĆ RAZGOVARAO SA BOCAN-HARČENKOM U Briselu postignut sporazum s kojim možemo biti zadovoljni

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

On je istakao da je od posebnog značaja činjenica da jučerašnjim sporazumom počinje ispunjavanje svih do sada postignutih dogovora u Briselu. Petković je rekao da će se to, nakon sporazuma oko registarskih oznaka, u prvom redu odnositi na formiranje Zajednice srpskih opština koja će biti prva tema narednog sastanka u Briselu. 

Naveo je da je srpska delegacija insistirala i na slučaju Ivana Todosijevića, u okviru koga je prekršen Briselski sporazum u tački 10, po pitanju prisustva dvoje srpskih sudija u postupajućem veću, što je u svom saopštenju jasno naglasila i EU. Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na podršci i njegovom dolasku na Jarinje i u Rašku, što je takođe, kako se navodi, u moralnom smislu ohrabrilo srpski narod, koji je bio okupljen na prelazima kako bi branio pravo na slobodu kretanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading