vremenska prognoza do oktobra
Foto: Alo/Foto Tanjug, ilustracija

Nakon najavljenih vremenskih nepogoda za današnji dan još jednom se oglasio RHMZ

Kako su saopštili, kiša je već krenula da pada u ovim predelima Srbije.

"Na području jugozapadne i zapadne Srbije, Šumadije, Bačke I Banata, kao i na krajnjem jugoistoku mestimično kiša slabog do umerenog intenziteta", napisali su.

Dodaju da slaba kiša pada i u Beogradu, međutim, kiša pada i u Kruševcu.

Kako je meteorolog Đorđe Đurić najavio, sinoćno snažno grmljavinsko nevreme koje je zahvatilo Beograd, Podrinje, zapadnu Srbiju, deo Srema i jug i istok Banata samo je uvod u veoma nestabilno vreme koje se očekuje danas, prenosi Telegraf.

U Srbiji će danas biti dosta oblaka, ali će se smenjivati i sunce. Već tokom prepodneva ponegde se očekuju kiša i pljuskovi, a ovog jutra oblačnost sa kišom sa jugozapada već prelazi preko Beograda. Srećom, ovaj prvi kišni talas neće doneti oluje.

Sredinom dana i posle podne u mnogim predelima biće vrlo nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom.

Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje sa gradom, jakim gromovima i obilnim pljuskovima, pri čemu u veoma kratkom vremenskom intervalu može da padne i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do lokalnih urbanih poplava i bujica, što je bio sinoć i slučaj u delovima Beograda, jer zemmljište ne može da prihvati ogromnu količinu atmosferske vode za kratko vreme.

Povremenih pljuskova sa grmljavinom biće i u Beogradu, a na širem području grada biće ponovo uslova za grmljavinske oluje.

Inače, nestabilno vreme nad Srbijom i opasnost od snažnih oluja, posledica je sudara dve potpune vazdušne mase nad našim područjem, koje će razdvajati atmosferski front. Sa juga i jugoistoka će prostizati vrela vazdušna masa. Na jugu Grčke i na istoku Mediterana danas se očekuje i do 40°C, na Kipru i do 41°C. Istovremeno, sa severa i severozapada i iz oblasti Alpa pristizaće sveža vazdušna masa, a temperatura u oblasti Alpa je oko jesenjih 15°C. Upravo će se ove dve vazdušne mase sukobiti nad našim područjem i dovesti do formiranja grmljavinskih oluja.

Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

Očekuje se i povećana vlažnost vazduha, pa će biti veoma sparno i neugodno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading