Jelena Begović
Foto: Printscreen/Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

- Jako nam je bitna rezolucija u Ujedinjenim nacijama koju je Srbija pokrenula i koja je usvojena ove godine, a to je da se nauka na globalnom nivou uključi u rešavanje izazova kao što su klimatske promene, održivo korišćenje resursa, održiva proizvodnja, održivo upravljanje otpadom i sve one muke koje mučimo kao čovečanstvo zbog nekog brzog razvoja, zbog povećanja populacije i naših zahteva i očekivanja - rekla je Begovićeva.

Kako je navela, ideja jeste da se nauka uključi kako bi se olakšao i ubrzao dolazak do rešenja.

- Nauka i obrazovanje su neophodni, kao i uključivanje države, civilnog i privatnog sektora da više ulažu u sve oblasti koje su vezane za zelenu agendu i cirkularnu ekonomiju - istakla je ministarka.

Ona dodaje da jedan od ciljeva jeste da građani brže i jasnije vide konkretne rezultate kada je u pitanju transfer tehnologije. Istakla je da država radi na proširenju sva četiri naučno-tehnološka parka, kao i da se gradi novi naučno-tehnološki park u Kruševcu.

- Država zaista snažno ulaže u naučno-tehnološke parkove. Sada proširujemo postojeće, znači sva četiri naučno-tehnološka parka. Gradimo novi naučno-tehnološki park u Kruševcu i razvili smo jednu mrežu regionalnih manjih centara gde želimo da dođemo do inovatora, do pametnih i hrabrih ljudi koji svoje ideje treba da pretoče i da materijalizuju neki proizvod ili neku uslugu -  rekla je Begovićeva.

Kako je navela, naučno-tehnološki parkovi predstavljaju infrastrukturu za startap ekosistem.

- Mala kompanija koja je nastala na nekoj izuzetnoj hrabroj ideji i koja ima šansu da se jako brzo razvija je u početnim fazama svog razvoja vrlo osetljiva i traži podršku države, mentorstvo i finansije, kako bi nakon tri do pet godina zaista mogla da izađe na neko lokalno i globalno tržište. I tome služe naučno-tehnološki parkovi - kazala je ministarka i dodala da su to mesta gde se susreću nauka i industrija, čija saradnja je neophodna ako želimo da se uhvatimo u koštac s globalnim izazovima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading