tuširanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Da li gasite bojler?" - pitanje je nad pitanjima i spada u domen onih o kojih nikada nećemo moći svi da se složimo. Poput onog "da li je starije kokoška ili jaje", pravog odgovora nema. Uprkos tome, uvek će biti onih koji će pokušavati da proniknu do rešenja, a najskoriji primer mogli smo da pročitamo na Reditu.

Započevši temu pitanjem sa početka, jedan Reditor je otvorio "Pandorinu kutiju", a odgovori koji su usledili samo su još više doprineli zabuni.

- Meni ceo život stoji upaljen – i za vreme tuširanja. Nisam nikada imao problema, mada u poslednje vreme viđam na dosta mesta da ljudi savetuju da se gasi kad se ugreje, ili makar za vreme tuširanja - napisao je u opisu.

Ubrzo su usledili odgovori.

- Samo dok se kupam, uvek sam u paranoji da su loše uradili instalacije - glasio je jedan od komentara.

- Drugarici majku ubila struja tako. Od tad uvek gasim bojler. Generalno nisam ranije, pogotovo kad je kvalitetan bojler ili ispravne instalacije ali dovoljno je jednom da se nešto desi i ti si završio - nadovezao se drugi.

Ušteda ili mit?

Pored bezbednosti, ubrzo se povelo i pitanje uštede novca ukoliko se bojler stalno drži upaljen nasuprot paljenju samo kada je jeftina struja ili kada planiramo da ga koristimo.

- Što se tiče gašenja "kad se napuni", prilično zavisi od toga kako ga koristiš da li će ovo biti pametno i isplativo. Što se tiče gašenja "kad se kupaš", ako nisi davao električaru rakiju pre nego ga je postavljao, ne bi trebalo da bude problema. Ono, razumem da volimo da se držimo tradicije, ali igrom slučajeva i nauka i tehnika su uznapredovali. Samo ljudima ne ide - detaljno je izložio jedan komentator.

Prema rečima profesora Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloša Banjca, najveći potrošač struje u domaćinstvu je bojler, koji troši oko devet odsto energije, zatim šporet, frižider, klima-uređaji.

"Gde se najviše troši, tu se najviše može i uštedeti", rekao je Banjac gostujući na RTS- u i naveo da je, što se potrošnje struje tiče, jeftinije tuširati se nego kupati u kadi, prenosi Blic.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading