STOMAČNI VIRUS PUNI DOMOVE ZDRAVLJA Najmlađi su najugroežniji, ovo su simptomi
Foto: Shutterstock

Stomačni virus u ovo doba pravi velike probleme, pogotovo kod dece, ali i hroničnih bolesnika, mišljenja je pedijatar Saša Milićević, piše Kurir.

- Vreme je toplo, što dodatno utiče na pacijente da više dehidriraju. Naročito su ugrožene bebe jer 70 odsto organizma bebe čini voda, a čim gube vodu može nastati problem. Antibiotici tu ne pomažu, ali mora da se vodi računa da se taj stomačni virus ne pomeša sa stafilokokom, salmonelom, šigelom, kampilobakterijom. Njihova simptomatologija podseća na stomačni virus, ali treba da se uradi koprokultura kako bi se tačno utvrdilo o čemu se radi da bi se dobila adekvatna terapija - objašnjava dr Milićević.

Traje nekoliko do sedam dana

Virusna infekcija sa jakim simptomima traje dva do tri dana, a zatim sledi rekonvalescenti period odnosno period obnove snage. Kako bi se skratio period lečenja osoba koja doživi infekciju treba da krene sa dijetom jer su creva iziritirana virusom, pa bi ih jača hrana samo dodatno iritirala.

U dijetalnu hranu spada bareni krompir, pirinač, dvopek, industrijske supe, čajevi, ali nikako ne treba uzimati mlečne proizvode.

Ona je navela i da obnova crevne sluznice nije tako brza pa dijetalni režim ishrane treba da potraje do nedelju dana.

Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija, pa mnogi greškom i "za svaki slučaj" na svoju ruku uzmu antibiotike. To dovodi do učestale dijareje, mučnine, povraćanja što iscrpljuje organizam. Javljaju se temperatura i glavobolja kao sporedni simptomi.

 - Što se tiče lekova treba uzimati samo probiotik kako bi se nadoknadile crevne bakterije, a nikako ne treba piti lekove koji zaustavljaju dijareju jer se time pomaže virusu da ostane duže u organizmu. Ova fekalno oralna infekcija dolazi od prljavih ruku i zato se mora voditi računa o higijeni ruku i hrane - kaže doktorka Radmila Šehić za medije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading