KORAK BLIŽE ZAVRŠETKU OBILAZNICE OKO BEOGRADA Vesić: Probijen tunel "Beli potok" (FOTO)
Foto: Promo/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar Vesić, koji je jutros prisustvovao probijanju tunela, istakao je da je upravo tunel "Beli potok" najzahtevniji i najvažniji objekat na sektoru 6 obilaznice oko Beograda.

"Danas su vredni radnici koji rade na sektoru 6 obilaznice oko Beograda probili prvu tunelsku cev u tunelu 'Beli Potok', koji je dug 360 metara. Druga tunelska cev biće probijena sledeće nedelje", rekao je Vesić i precizirao da je u tunel, ugrađeno 10 tona armature, kao i 10.000 metra kubnih betona, a iskop je urađen na oko 100.000 metara kubnih u samim tunelsku cevima.

Sektor 6, od Straževice do petlje Bubanj potok, dugačak je 9,6 kilometara.
Na tom sektoru urađena su ukupno četiri nadvožnjaka, dužine 870 metara, dva mosta dužine 913 metara, tunel "Beli potok", a radi se petlja "Avala" i petlja - čvor "Bubanj potok", sa izlazom prema Beogradu."Кada završimo ovaj sektor, biće završena kompletna obilaznica oko Beograda, duga više od 47,7 kilometara, do Bubanj potoka i tada će se steći uslovi da se potpuno izmesti tranzitni saobraćaj iz centra Beograda, odnosno sa Gazele", istakao je Vesić.

Кako bi obilaznica u potpunosti bila završena, neophodno je i na tome se radi, da se ugovori poslednja deonica obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, sa drumsko-železničkim mostom kod Vinče.

"Кada ugovorimo taj poslednji 31 kilometar i završimo sve, Beograd će, konačno, posle više od 30 godina, dobiti svoju obilaznicu, koja je počela da se gradi 90-ih godina", naznačio je ministar.

VESIĆ Ubrzava se izgradnja pruge Novi Sad – Subotica, stiglo 36 kineskih mašina i voznih sredstava za izvođenje radova

On se, u ime resornog Ministarstva i Vlade Srbije, zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, koji, kako je rekao, dobro razume značaj saobraćajne infrastrukture i insistira da se obezbedi novac kako bi se ulaganja u infrastrukturu u Srbiji nastavila. 

"Beograd je milionski grad i ne može da funkcioniše bez obilaznice, metroa, gradske železnice. I zato je ovaj projekat značajan, ne samo za Beograd i Srbiju, već i za međunarodni saobraćaj, s obzirom da je ovaj koridor jedan od najznačajnijih evropskih koridora", rekao je ministar Vesić.

Probijanju tunela prisustvovali su i državni sekretar Mihajlo Mišić, pomoćnik ministra za drumski transport Miroslav Alempić, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Radove na izgradnji obilaznice, na sektoru B, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, koji obuhvataju deonice 4 - od Ostružničkog mosta do petlje Orlovača, 5 - od od petlje Orlovača do tunela Straževica i 6 - od Straževice do Bubanj potoka, izvodi kineska "Power China", a glavni podizvođač je azerbejdžanska kompanija "Azvirt". 

Tunel "Beli potok" radi se u otvorenom iskopu. 

Na petlji "Avala" u toku su radovi na produžetku dva kraka i vezei ka petlje na Кružni put, a na petlji "Bubanj potok" izvode se preostali radovi na konstrukcijama.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading