URAGAN PRVE KATEGORIJE KREĆE SE KA EVROPI Srbiju će pogoditi pljuskovi sa grmljavinom
Foto: Privatna arhiva/Dragan Dzodan

Sa jugozapada će sve više istovremeno jačati termički greben, pa se u sklopu njega očekuje priliv tople vazdušne mase.

Đurić je najavio da će u Srbiji u ponedeljak biti umereno oblačno, ujutro ponegde sa maglom i niskom oblačnošću, dok se tokom dana očekuju sunčani periodi. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar.

Minimalna jutarnja temperatura od 12 do 16°C, maksimalna dnevna od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C.

- U utorak, sredu i u četvrtak biće sunčano i još toplije. Jutra će biti svežija, u dolinama i kotlinama sa maglom. Maksimalna temperatura biće u utorak i sredu od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C, a u četvrtak od 28 do 32°C, u Beogradu oko 30°C - kaže Đurić.

U petak se očekuje narušavanje termičkog grebena i spuštanje visinske doline sa severa, ali i uticaj ciklona iz centralne Evrope, koji će prethodno kao bivši uragan stići preko Atlantika do zapadne Evrope i području od severozapada Španije i Portugalije do Irske, Engleske i Škotske donositi obilne padavine i uraganske vetrove.

Inače, ovo područje danima će narednih dana biti pod uticajem snažnog ciklona sa Atlantika, potom i napomenutog bivšeg uragana, koji se trenutno kao uragan prve kategorije nalazi nad srednjim delom Atlantskog okeana, zapadno od Azorskih ostrva.

Upravo će ova ciklonska aktivnost uslovljavati da do Evrope i našeg područja sledeće sedmice pristiže veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana, dok snažni oblačni i padavinski sistemi sa Atlantika i zapada Evrope neće moći preko Alpa da prodru sve do petka do našeg područja, zbog uticaja anticiklona i termičkog grebena.

- Ipak, kako se u petak nad našim područjem očekuje narušavanje termičkog grebena i anticiklona, i kako se sa severa očekuje spuštanje prostrane doline i prodor hladnog fronta u sklopu ciklona iz centrlane Evrope, očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz pojavu grmljavinskih oluja. Pre prodora hladnog fronta biće i dalje veoma toplo, uz temperature od 26°C na severozapadu do 32°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 30°C - kaže meterolog i dodaje da se potom do kraja dana po prodoru hladnog fronta očekuje pad temperature, a vetar južnih smerova biće u skretanju na severozapadni.

Tokom sledećeg vikenda biće osetno hladnije. Očekuje se promenljivo oblačno, u subotu ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se u nedelju očekuje uglavnom suvo. Maksimalna temperatura biće od 22 do 28°C, u Beogradu do 23-24°C.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading