PRECIZNA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA Evo kakvo će nam biti leto
Foto: EPA/Alo/Masanori Jošida

Veći problem kod deficita vlage će predstavljati “nasleđena” suša iz proteklog zimskog i prolećnog perioda koja će se nadovezati na relativno sušno leto 2022.

Pojava lokalnih nepogoda će u prvom delu leta biti nešto ređa od proseka, ali bi jači topli talasi u trajanju od 5-6 dana mogli biti prekidani snažnim olujama. Avgust bi mogao doneti povećanje padavinskih totala, a time i porast opasnosti od jakih vremenskih nepogoda.

– Drugo leto u nizu koje bi trebalo biti toplije od proseka uz manju količinu padavina u odnosu na prosečne vrednosti. Pozitivno odstupanje kod temperature vazduha kao i negativno odstupanje kod količine kiše bi ipak trebalo biti manje izraženo u odnosu na proteklo leto. Velika verovatnoća pojave barem 2-3 jača naleta vrućine sa maksimumima preko +32 stepena Celzijusa u trajanju od preko pet dana, posebno u drugom delu juna i tokom jula, kada se očekuje najčešća pojava vrlo toplih noći – kaže Čubrilo.

– Trenutno postoji određena verovatnoća (oko 25 odsto) da se tokom leta, posebno u njegovom drugom delu jave obilnije padavne. Najveća opasnost od češće pojave grmljavinskih oluja sa gradom/tučom u junu i drugom delu avgusta.

Sa pretežno anticikonalnim stanjem (visok vazdušni pritisak) treba očekivati dosta sunčanih sati uz kraće periode pretežno oblačnog vremena, posebno u većem delu juna i jula kad bi broj sunčanih sati mogao biti znatno iznad proseka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading