MINISTARKA VUJOVIĆ: Prvi put se sistemski radi na ekološkoj infrastrukturi
Privatna arhiva

Vujović je, takođe, navela da se intenzivno radi na završavanju projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju modernih regionalnih i reciklažnih centara u Valjevu, Somboru, Novoj Varoši, Užicu, Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Raškoj i Požarevcu.

''Izgradnjom tih centara biće kompletirana infrastruktura za upravljanje i tretman otpada po savremenim standardima za više od 50 gradova i opština'', rekla je Vujović.

Navela je da se u Srbiji prvi put sistemski radi na izgradnji ekološke infrastrukture što je, ističe, od izuzetnog značaja za kvalitet života i podizanje standarda zaštite životne sredine.

Naglasila je da će se intenzivno raditi na čišćenju Srbije od divljih deponija koje zagađuju zemljište, vazduh i vodotokove dodajući da će za uklanjanje smetlišta i postavljanje video-nadzora država izdvojiti 100 miliona dinara.

Vujović je podsetila da je sanirana i rekultivisana deponija Stanjevine u Prijepolju koja je 40 godina bila ruglo i ''ekološka bomba'', kao i da su nakon uklanjanja velike količine otpada iz Potpećkog jezera postavljenje lančanice na reci Lim.

"OD NEPROCENJIVE VAŽNOSTI ZA ŽIVOTNU SREDINU" Vujović potpisala ugovore za projekte pošumljavanja širom Srbije


Dodala je da je završena sanacija deponije Prelići u Čačku i da je u toku ozelenjavanje, a da planirano da se u narednom periodu na tom mestu izgradi park.

Takođe, sanirana je i deponija Sovljak u opštini Bogatić koja se, kaže, nalazila u blizini privatnih kuća i proizvodnje zdrave hrane, a završava se i sanacija deponije u Trsteniku.

Ministarka je ukazala da je prošle godine očišćeno 500 divljih deponija u Srbiji i da je za neke od očišćenih Ministarstvo obezbedilo i video nadzor kako bi se sprečilo ponovno odlaganje otpada.

Vujović je navela da su u više od 50 gradova i opština prošle godine sprovedeni projekti za čistiji vazduh i da su promenjene kotlarnice u javnim ustanovama i gradskim toplanama u Kosjeriću, Valjevu, Novom Pazaru, Leskovcu, Kuli..

"Takođe, pojekte za zamenu individualnih ložišta realizovali smo u Užicu, Novom Pazaru, Nišu i drugim lokalnim samoupravama", rekla je Vujović.

Dodala je da je putem javnih konkursa gradovima i opštinama dodeljeno 450 miliona dinara za zamenu kotlova u objektima javne namene, ložišta u domaćinstvima i projekte pošumljavanja.

"Uskoro počinje realizacija projekata u skoro 60 lokalnih samouprava'', najavila je ministarka.

Istakla je da je budžet resornog ministarstva u 2021.godini povećan za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u ovoj godini za dodatnih 20 odsto u odnosu na 2021.

Vujović je navela da je tokom prošle godine usvojeno šest zakona, među kojima i Zakon o klimatskim promenama, ističući da će Srbija nastaviti da usklađuje regulativu sa EU propisima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading