TRI ZAKONA PODIGLA SRBIJU NA NOGE Sednica Odbora Skupštine Srbije neće biti održana, advokati obustavljaju rad!
Tanjug

Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj je trebalo da budu usvojena autentična tumačenja tri zakona koja se tiču sporova građana sa bankama, neće biti održana, saznaje Tanjug u Skupštini Srbije.

Sednica je trebalo da bude održana sutra, a deo javnosti je u međuvremenu autentična tumačenja ocenio kao sporna.

Reč je o zakonima o obligacionim odnosima, o zaštiti potrošača i o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Najavu donošenja Autentičnog tumačenja Skupštine Srbije, Udruženje banaka ocenilo je kao stavljanje tačke na višegodišnje sporenje oko opravdanosti bankarskih naknada, a koje je, prema njihovoj oceni, postalo ozbiljna pretnja stabilnosti finansijskog sistema, postignutom nivou makroekonomskog razvoja, a samim tim i standardu i interesima svih građana Srbije.

Međutim, zbog najave usvajanja autentičnih tumačenja pomentuih zakona, Upravni odbor Advokatske komore Srbije odlučio je da u ponedeljak, 5. jula, bude organizovana jednodnevna obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije.

Đukanović i Vučić razgovarali

Poslanik SNS Vladimir Ðukanović objavio je sinoć na Fejsbuku da je zamolio kolege poslanike da povuku iz skupštinske procedure zahteve za autenticnim tumacenjem tih zakona.


"Razgovarao sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i on se složio da ovim putem zamolim kolege narodne poslanike, koji su podneli zahteve za autentičnim tumačenjem članova Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, da te zahteve povuku iz procedure", naveo je Ðukanović.

"Kao odgovorni ljudi dužni smo najpre da mislimo o interesima građana, jer oni su najbitniji. Zato apelujem na kolege da povuku zahteve iz procedure", napisao je Ðukanović.

Advokati obstavljaju rad

Upravni odbor Advokatske komore Srbije odlučio je da u ponedeljak, 5. jula, bude organizovana jednodnevna obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije, a zbog predloga Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se donesu tri autentična tumačenja.

Kako je navedeno, reč je o odredbama člana 1066. stav 2 Zakona o obligacionim odnosima, odredbama člana 41. stav 1 i 2 i člana 43. stav 2 i 3 Zakona o zaštiti potrošača i odredbama člana 17. stav 1 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije smatra da se tim autentičnim tumačenjima krše Ustavom RS i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zajemčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost građana.

Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi bio aktiviran princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka, navedeno je u odluci.

Ističe se da Ustav u odredbi člana 197. zabranjuje primenu principa retroaktivnosti, osim ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona. Upravni odbor Advokatske komore smatra da je u konkretnom slučaju jasno da se ne može raditi o opštem interesu, već o interesu bankarskog sektora.

Tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom određivanja pritvora.

Tokom obustave rada advokati će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja, navedeno je u odluci Upravnog odbora Advokatske komore Srbije.

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Taki

04.07.2021 17:37

Lako je njima da obustave rad kada nisu oporezovani kao cela privreda. Do kada će advokati moći da rade sa ličnim računima? Kome oni polažu račune za porez?!?!