TENKOVI STIŽU KASNO Ukrajinci osuđeni na propast?
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države neće uspeti da pošalju svoje tenkove „abrams“ u Ukrajinu do proleća, kada se očekuje da će se borbena dejstva intenzivirati, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

„Abrams je, kao što znate, veoma složen tenk i zahteva dosta obuke. Iako smo ih juče odobrili, biće potrebno neko vreme da ih dostavimo na bojno polje. Oni se tamo neće pojaviti za prolećnu ofanzivu“, objasnila je Nulandova, govoreći u američkom Senatu.

Rat u Ukrajini, 337. dan - Alo.rs

U sredu su SAD najavile da će u Ukrajinu poslati 31 savremeni tenk „abrams“ sopstvene proizvodnje. Paralelno će Velika Britanija i Nemačka isporučiti svoje tenkove ukrajinskoj vojsci.

Govoreći o američkim sankcijama Rusiji, Nulandova je navela da bi SAD pozdravile mogućnost ublažavanja sankcija radi ozbiljnih mirovnih pregovora i povlačenja trupa iz Ukrajine.

Prema njenim rečima, takvog stava se pridržava i državni sekretar Entoni Blinken.

Ukrajina i Rusija su u trci sa vremenom kako bi pripremile svoje prolećne ofanzive, za koje obe strane veruju da će biti ključne u određivanju budućnosti rata. Ko prvi udari, imaće prednost promene neprijatelja na promenu planova, piše El Pais. 

Valerij Zalužnji, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, osmišljava kontraofanzivu kojom se, po njegovim rečima, mora povratiti izgubljena ruskih snaga od početka invazije prošlog februara i koja je zavisno od isporuke teškog oklopa koje je isporučio NATO.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading