arheologija
Foto: Alo/Shutterstock

  Istraživači su proučavali 35 organskih materijala, uglavnom semenki otkrivenih u više slojeva stena u Gezer, arheološkom nalazištu u Izraelu, i veruju da su rešili misteriju o nekim događajima.

Kako se navodi, smatra se da je ovo mesto imalo značajnu ulogu u kulturnim i političkim događajima iz takozvanih biblijskih vremena.

Ispitani materijal je poticao iz različitih perioda od 13. do 9. veka pre nove ere i bacio je novo svetlo na kataklizmične promene koje su se dešavale u tom drevnom gradu.

- Naša studija daje prvi pogled na hronologiju zasnovanu na datiranju radioaktivnim ugljenikom za Tel Gazer u periodu od 13. do 9. veka pre nove ere. To nam je omogućilo da nezavisno testiramo veze događaja čiji tragovi postoje u nekim arheološkim slojevima sa onima iz pisanih izvora – rekla je za Njuzvik Lindel Vebster, autorka studije i članica Austrijske akademije nauka.

Otkriće, naveli su istraživači, korespondira sa nekim događajima opisanim u Bibliji, poput uništenja Gezera u vreme faraona Merneptaha i faraona Šišaka.

„I tako car Solomun odredi ljude, te sazida dom Gospodnji i dom svoj i Milon, i zidove oko Jerusalima, i Asor i Megidon i Gezer. Jer faraon car misirski iziđe i uze Gezer, i spali ga ognjem, i pobi Hananeje koji življahu u gradu, i dade ga u prćiju kćeri svojoj, ženi Solomunovoj. A Solomun sazida Gezer i Vet-Oron Donji“, navodi se u Bibliji, u Prvoj knjizi o carevima (Gl. 9;15-17)

Međutim, dodaje se, istraživanje je pokazalo da neke priče ne stoje, poput one o padu Gezera u vreme Hazaila, drevnog aramejskog vladara spomenutog u Prvoj knjizi o carevima.

- Razvoj hronologije na osnovu datiranja radioaktivnim ugljenikom u Gezeru, mestu poznatom po istorijskim vezama, ilustruje ključnu ulogu te vrste datiranja u rekonstruisanju istorije pojedinih mesta, jer rešava dugotrajne debate i ukazuje nam da li postoje stvarne veze između arheoloških ostataka i pisanih izvora – naveli su autori u studiji objavljenoj u žurnalu Plos One, a prenosi EurekAlert!

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading