ERMITAŽ Najveći muzej u Rusiji
Foto: Stock/FOTO Shutterstock

Predstavlja jedan od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u ljudskoj istoriji i kulturi. Njegova ogromna zbirka izložena je u šest zgrada na obali reke Neve, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac, koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva. U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata. Kolekcija ovog muzeja je začeta 1764. kao zbirka umetničkih predmeta carice Katarine II, koja je od 1852. otvorena za javnost. Za dva i po veka u ovom muzeju je sakupljeno oko tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, iz epoha od kamenog do savremenog doba. Danas je muzej Ermitaž prvorazredna turistička atrakcija koju godišnje obiđe od tri do četiri miliona posetilaca.

Njegove zbirke, od kojih je samo mali deo u stalnoj postavci, čine preko tri miliona predmeta (numizmatička zbirka je trećina). Zbirke zauzimaju veliki kompleks od šest istorijskih zgrada duž Dvorskog nasipa, uključujući Zimski dvorac, bivšu rezidenciju ruskih careva. Pored njih, u sklopu muzeja su i Menšikovljeva palata, Muzej porcelana, Skladište u Staroj Derevni i istočno krilo zgrade Generalštaba. Muzej ima nekoliko izložbenih centara u inostranstvu. Ermitaž je vlasništvo savezne države. Od jula 1992. godine direktor muzeja je Mihail Petrovski.

Zbirka

Najznačajnija zbirka ovog muzeja je zbirka zapadnoevropskog slikarstva sa delima: Mikelanđela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pusena, Kloda Lorena, Kanaleta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa, Anrija Matisa i drugih. Pored zbirki italijanskog, francuskog, španskog i holandskog slikarstva, muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjovekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti. Tu je i kolekcija ruske umetnosti svih epoha, mada je njen veći deo izmešten u Ruski muzej.

Muzej Ermitaž ima svoje filijale u Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu i Ferari. Ermitaž je deo gradskog područja Sankt Peterburga, koje je kao spomenik svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Prvobitno, jedina zgrada u kojoj se nalazila zbirka bila je Mali ermitaž. Muzej Ermitaž danas obuhvata mnoge zgrade na Dvorskom nasipu i njegovim susedstvima. Osim Malog ermitaža, muzej sada uključuje i Stari ermitaž (koji se naziva i Veliki ermitaž), Novi ermitaž, Ermitaž teatar i Zimski dvorac, nekadašnju glavnu rezidenciju ruskih careva. Poslednjih godina Ermitaž se proširio na zgradu Generalštaba na Dvorskom trgu prema Zimskom dvorcu i Menšikovljevu palatu.

Katarinina kolekcija

Katarina Velika je započela svoju umetničku kolekciju 1764. godine kupovinom slika od berlinskog trgovca Johana Ernsta Gockovskog. On je sastavio kolekciju za Fridriha II Pruskog, koji je na kraju odbio da je kupi. Tako je Gockovski pružio ruskoj kruni 225 ili 317 slika (različiti izvori navode te brojeve, uglavnom flamanskih i holandskih, kao i drugih, uključujući 90 koji nisu tačno identifikovani. Kolekciju su činili Rembrant (13 slika), Rubens (11 slika), Jakob Jordans (7 slika), Entoni van Dajk (5 slika), Paolo Veroneze (5 slika), Frans Hals (3 slike, uključujući Portret mladića sa rukavicom), Rafael (2 slike), Holbajn (2 slike), Ticijan (1 slika), Jan Stin (Besposličari), Hendrik Golcijus, Dirk van Baburen, Hendrik van Balen i Gerard van Honthorst.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading