OVO SU NAJČEŠĆE GREŠKE Njih vlasnici prave kad dovode novog ljubimca
Foto: Shutterstock

Često su ljudi uzbuđeni jer dolazi novi član porodice, pa iz neznanja prave greške koje kasnije mogu da utiču na ponašanje psa u novom okruženju.  

Ponosni vlasnici dovedu psa u dom i puste ga da istražuje.

Kada vide kako uzbuđeno trčkara i njuška, većina pomišlja da je oduševljen i da je veseo.

U realnosti, to nije tako.

Pas zapravo dolazi na nepoznat teren, unezveren je i nervozan.

Zato izađite u blizini kuće i polako ga prošetajte okolo da bi se privikao na mirise. Kada stignete kući, odvedite ga do ulaznih vrata i otvorite ih tek kada osetite da je smiren.

Potom uđite prvi, a zatim pozovite i psa da uđe. On treba da bude na povocu, a svi ukućani treba da primenjuju pravilo "ne dirati psa, ne razgovarati s njim i ne gledati ga u oči".

Osnovni cilj je da pas polako upoznaje svoj novi dom, prostoriju po prostoriju, počevši od one gde će naći hranu i vodu. U svaku prostoriju prvo treba da uđe vlasnik, a da potom pozove psa.

Na taj način se uspostavlja hijerarhija i psu se šalje poruka: "Ovo je moje mesto, ali ti dopuštam da uđeš". Tek nakon toga prelazi se na upoznavanje s ukućanima, i to sa svakim pojedinačno.

Tad treba da sačekate da pas priđe vama i ne treba da iskazujete emocije dok vam ne pristupi.

Novom psu treba malo vremena da se prilagodi i na novo okruženje i na nova lica - taj proces je poznat pod nazivom "two weeks shutdown" a podrazumeva postepeno izlaganje psa okruženju, pa se time i vodite.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading