AUSTRIJA SPREMA LOKDAUN ZA NEVAKCINISANE Moći će na ulicu samo u izuzetnim situacijama!
EPA

”Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći trostepeni korona plan mera zaštite od pandemije koronavirusa uvedemo još dva dodatna stepena”, rekao je Šalenberg.

“Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno cepiva”, istakao je, dodavši: “Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom talasu nevakcinisanih”.

Austrijski je kancelar posebno naglasio da se nove mere i ograničenja “ne odnose na vakcinisane i prebolele” nego samo na nevakcinisane osobe.

Ponovo je uputio apel nevakcinisanima da se vakciišu, jer moraju biti svesni ”velike odgovornosti” koju će imati.

“Vakcinacija je jedina izlaznica iz pandemije”, poručio je neodlučnima.

Osvrnuvši se na ogroman porast broja novozaraženih poslednjih dana, dnevno čak preko 3.000, Šalenberg je rekao: “Nalazimo se u pandemiji spoticanja na nevakcinisane”.

Glavni parametar za prelazak iz jednog u drugi stupanj je opterećenost jedinica intenzivne nege korona pacijentima. Austrija je trenutno u 1. stupnju s 224 pacijenata u intenzivnoj nezi.

Drugi stupanj biće uveden kod popunjenosti jedinica intenzivne nege s 300 pacijenata, a treći kod 400. Kod novo uvedenog četvrtog stupnja i popunjenosti 500 kreveta u intenzivnoj nezi, što znači 25 postotnu opterećenost intenzivnih kapaciteta, sadašnje mere koje su na snazi se pooštravaju i u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte kao i hotele te na priredbe i u posete bolnicama i staračkim domovima mogu ići samo vakcinisani i oni koji su preboleli zarazu koronavirusom. Jedino na radno mesto, uz vakcinisane i prebolele mogu dolaziti i PCR testirani.

Kod petog stupnja zaštitnih mera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj nezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne nege na snagu stupa do sada najstroži režim za nevakcinisane. Za njih se uvodi lockdown i moći će samo izlaziti na ulicu u iznimnim slučajevima, kod odlaska na posao, u kupovinu namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe...


 Prvog novembra na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje važi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo vakcinisani, oni koji su preboleli koronu ili PCR testirani.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading