USIJALI SE TELEFONI DOMOVA ZDRAVLJA Doktori otkrili o čemu se radi!
Alo

Ni visoki korona brojevi, ni upozorenja lekara, ni saveti naučnika očigledno nisu jaki kao reč pevača, glumaca ili drugih narodnih idola. To se potvrdilo po ko zna koji put ovih dana kada su javne ličnosti krenule sa trećom dozom vakcine.

Telefoni domova zdravlja od petka su se usijali nakon što su građani videli da su se vakcinisale pevačica Nataša Bekvalac, ministarka Tatjana Matić i direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan...

TELEFON ZVONI

Kako Alo! nezvanično saznaje, juče je stiglo mnogo više prijava za vakcinisanje nego prethodnih dana, a slično se desi svaki put kad neka poznata ličnost istupi i javno kaže zašto se vakciniše.

- Zovu nas non-stop, a nije neobično da baš naglase da su ih poznati podstakli. Meni je to neverovatno, jer sam mislila da više vrede naše reči, reči struke, ali očigledno da svako ima svoje razloge i svoja razmišljanja. Na kraju, nije ni bitno, samo neka se oni zaštite, da ih srećemo na vakcinalnom punktu, da ih ne bismo sačekali u kovid ambulanti - kaže nezvanično za Alo! načelnica jednog beogradskog doma zdravlja.

SVI KAO JEDAN

Da je zaista tako, svedoči i Milena Jovanović, čitateljka Alo! koja nam je poslala prepisku iz Viber grupe roditelja kruševačkih gimnazijalaca.

„Dragi roditelji, ne znam da li ste ispratili dešavanja ovih dana. Mnoge poznate ličnosti su se vakcinisale, a isto planiraju i s decom. Ministri, političari... predlažem da se organizujemo svi i da i mi vakcinišemo svoju decu. Kada su prošlu godinu maltene izgubili, da bar ne izgube ovu. (...) Koliko je do nas da učinimo“, napisala je Kruševljanka.

USIJALI SE TELEFONI DOMOVA ZDRAVLJA Doktori otkrili o čemu se radi!

EPA/CARMELO IMBESI

 

Dok su neki roditelji nakon ove poruke osuli paljbu po ovoj odgovornoj majci, do kraja dana ipak se gotovo polovina njih složila i rekla da će odvesti dete kod pedijatra i, ako on dozvoli, imunizovati ih.

PEDIJATRI: BEZBEDNO JE

Podsetimo, iz Kriznog štaba, ali i Ministarstva prosvete stigla je preporuka za vakcinaciju dece, koju je podržalo i Udruženje pedijatara Srbije. 

Udruženje pedijatara Srbije (UPS) sve vreme svog postojanja snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti dece i prevenciji širenja zaraznih bolesti, navodi se u saopštenju, koje potpisuje prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja.

Vakcinisano 50 odsto malih Amerikanaca

U SAD je polovina dece uzrasta od 12 do 17 godina dobila najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida, a u ovom starosnom dobu primetan je najveći rast u vakcinaciji, saopštila je juče Bela kuća.

Alergija nije kontraindikacija

Prof. dr Jelena Vojinović, pedijatar, imunolog iz UKC Niš, rekla je za medije da alergije i ekcemi nisu kontraindikacija za vakcinu, te bi roditelji trebalo da se konsultuju s lekarom ako imaju neku nedoumicu.

- Preporučena je vakcinacija za decu stariju od 12 godina, posebno se navode deca koja su u posebnim rizicima. Alergija, recimo, nije kontraindikacija, niti ekcemi, niti astma. Kako za odrasle tako i za decu, niti predstavlja stanje povećanog rizika zbog čega ne bi mogli da prime vakcinu. Samo u situacijama u kojima dete ima jasno dijagnostikovanu tešku bolest zbog koje prima neku specifičnu terapiju, neophodno je da se sa supspecijalistom roditelj konsultuje kada i kako će se obaviti vakcinacija - objasnila je Vojinovićeva.

Irci pobedili Britance

Devet od deset punoletnih građana Irske primilo je vakcinu protiv korone - to je među najboljim stopama na svetu. Stručnjaci govore o velikom poverenju u cepiva i odsustvu poznatih protivnika vakcinacije.

- Krajem jula je stopa potpuno vakcinisanih odraslih osoba bila iznad britanske. Kad smo ih prešišali, bilo je veliko veselje. Znam da je glupo, ali mnogi ljudi su se tako osećali - rekao je Entoni Stejns, profesor zdravstvenih sistema na Univerzitetu u Dablinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading