Šekler odgovara na pitanja zabrinutih sugrađana: Da li obe doze smem da primim u istu ruku?
Printscreen

Doktor Milanko Šekler odgovarao je pitanja o tome kada se vakcinisati ako se zarazite posle prve doze vakcine i istakao da nema nikakvih indicija ili sistema da bi neka od ovih vakcina mogla da utiče na sterilitet.

I danas smo pripremili neke odgovore na vaša pitanja o imunizaciji, koroni i posledicama koje ostaju posle preležane bolesti. Doktor Milanko Šekler odgovara na pitanja:

Lidija Vučković iz Kikinde pita – da li vakcinu može da primi osoba kojoj se pre više od 18 godina nakon operacije kancera grlića materice pojavila alergija na penicilin u vidu otoka na celom telu. Žena je u decembru bila pozitivna na kovid, ali sa lakšom kliničkom slikom i lečila se kod kuće.

- Apsolutno može da primi, kao što sam komentarisao, alergija na penicilin nije indikacija, što se tiče hemotrapije i onkoloških problema, oni su bili odavno, tako da ona, sigurno sam, nema ni terapiju i može da primi vakcinu bez neke zadrške. Neka obavezno porazgovara sa izabranim lekarom, ali što se mene tiče, ona nema nikakav problem. 

Biljana Radenković pita – prvu dozu ruske vakcine sam primila 10. februara 2021. godine, a 18. februara sam testirana i brzi test je bio pozitivan. U toku lečenja sam imala sam diskretnu upalu pluća. D-dimer je bio do 1.000, od vakcinisanja u levoj ruci gde sam vakcinisana imam bolove, rezultati su sada dobri, osim CRP koji je 13. Kada mogu da se revakcinišem i da li treba na istoj ruci?

- Ne mora na istoj ruci. Vakcina kod nje nije ništa odradila ništa, inficirala se posle par dana, i od primanja. Može da se vakciniše kada parametri krvi budu u redu, kada se bude osećala zdravo i jedan od uslova je da je prošlo šest nedelja od dijagnoze bolesti, odnosno četiri nedelje od momenta izlaska iz izolacije.

Nije problem da uradi vakcinaciju.

Kako da budemo sigurni da vakcina ne utiče na sterilitet? Da li se sprovode istraživanje i da li su vakcine uticale na sterilitet do sada?

- Priča je iluzorna. Nema nikakvih indicija ili sistema da bi neka od ovih vakcina mogla da utiče na sterilitet. Sterilitet je ispitivan samo na životinjama u fazi kliničkog ispitivanja ovih vakcina na životinjama. Zato što na ljudima ne mogu da se ispituju vakcine, sem na dobrovoljcima.

Šekler odgovara na pitanja zabrinutih sugrađana: Da li obe doze smem da primim u istu ruku?

Foto: Shutterstock

 

U toku su dve studije, jedna u Americi na 10.000 dobrovoljaca trudnica i Izrael je "odradio" 50 odsto sopstvenih trudnica. Ono što se čuje – da nije bilo nikakvih problema, odnosi se na "Fajzerovu" vakcinu.

Kineska vakcina, po onome kako se pravi, slična je vakcini protiv gripa - ta se preporučuje trudnicama u drugom, trećem, a sada i u prvom tromesečju i za više od 50 godina upotrebe tog principa rada vakcine nije zabeleženo dejstvo štetno po plod.

Priča je suluda jer nema utemeljenje, od silnih vakcina koje postoje u svetu ne znam da je neka posebno izazavala sterilitet.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading