ŽELIM IM SVE NAJGORE, ALI OVO JE MAKSIMALNA KAZNA Advokat otkrio zašto ubica iz Mladenovca ne može na doživotnu robiju
Foto: Printscreen/Youtube Printscreen

Nakon višečasovne potere policija je osumnjičenog uhapsila u vikendici u kojoj se skrivao. Advokati Veljko Delibašić i Viktor Gostiljac otkrili su kakva sankcija njemu preti, s obzirom da ima samo 20 godina.

Kada je reč o ubici iz Mladenovca, Delibašić je kazao da je najteža krivična sankcija, odnosno krivična kazna u Krivičnom zakoniku, doživotni zatvor.

"Ta kazna može da se izrekne samo onim licima koja su u vreme izvršenja krivičnog dela imala 21 godinu. S obzirom na to da u trenutku vršenja krivičnog dela teško ubistvo U. B. nije imao 21 godinu, neće moći da mu se izrekne najteža kazna. Za to krivično delo je predviđena kazna zatvora od najmanje deset a maksimalna 20 godina. Sve otežavajuće okolnosti će sud uzeti u obzir i najverovatnije dosuditi najveću moguću kaznu. Da je imao 21 godinu starosti, primenila bi se doživotna kazna zatvora. Iste su kazne i za terorizam, najmanje deset, a najviše 20 godina ili kazna doživotnog zatvora, ali i na to se primenjuje isti Krivični zakonik – dakle pošto ima manje od 21 godine ne može dobiti doživotnu kaznu", objasnio je Delibašić gostujući na televiziji K1 i istakao da misli da javnost u ovom slučaju neće uticati na sudski proces.

"Ako je taj čovek izvršio to što mu se pripisuje i ako se utvrdi da je on učinilac tog krivičnog dela, kazna je maksimalna. Opšte pravo svih osuđenih lica je da podnesu molbu za oslobađanje nakon izvršene dve trećine kazne. I oni koji su osuđeni na doživotnu robiju. Ali, to ne znači da će je sud odobriti", kazao je Delibašić.

"Ne bih branio ta dva monstruma"

Govoreći i o masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, advokat Delibašić rekao je da advokat ne služi da brani zločin, već da obezbedi da se prema toj osobi primeni zakon i da se prema njemu ne postupa teže nego što je propisao zakon. 

"Zadatak advokata je da pomogne državnim organima da se sprovede zakonit postupak. Ja lično ne bih branio ni jednog ni drugog. Kodeks profesionalne etike nalaže da kada niste sposobni da maksimalno profesionalno obavite svoj posao dužni ste da odbijete takvo zastupanje. Pošto ja obojici želim sve najgore, ne bih mogao profesionalno da uradim svoj posao. Branio sam u slučajevima mnogih teških krivičnih dela i drugih ubistava, ali sam tu bio sposoban da se borim za zakonitost. Prvi put u karijeri mi se dešava da nemam apsolutno nikakvu dilemu oko toga da li bih prihvatio da branim ta dva monstruma. Ne bih", rekao je Delibašić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Nikola

06.05.2023 20:27

Šta je ovo pobogu pa taj monstrum ne zaslužuje ništa osim doživotne kazne. Monstrum pobio tolike mlade ljude je terorista i nikakva kazna osim doživotne.

Samo

06.05.2023 20:58

Smrtna kazna i jednom i drugom. Ništa manje.