KATNIĆ TAJNO BORAVIO U SAD Pravo sa sednice za bezbednost, po instrukcije u Ameriku!
Foto: Printscreen

„Glavni specijalni tužilac je u Sjedinjenim Američkim Državama boravio u službenoj poseti“, kazali su iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Iako nije objašnjeno u kakvoj „službenoj poseti“, ni kojim povodom, čudi činjenica, da takva informacija nije bila dostupna javnosti. Dakle, zašto GST odlazi u Ameriku, odmah nakon sednice Odbora za bezbednost.

„Glavni specijalni tužilac događaje sa sednice skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu ne smatra incidentom, već akademskom raspravom sa članovima i predsednikom ovog odbora“, odgovoreno je na pitanje, da li je GST Milivoje Katnić, nakon incidenta na Odboru, posle kojeg je kazao, da više neće prisustovovati sednicama pomenutog Odbora, pošao u Sjedinjene američke države.

Dakle, zašto posle „akademske rasprave“ odlučuje da više neće prisustvovati sednicama Odbora za bezbjednost?

Da li Katnić svesno krši zakon?

Iako je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) najavljeno da glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić neće učestvovati u radu sednica skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, on je po Zakonu o državnom tužilaštvu dužan to da učini.

U članu 147 tog zakona piše da su vrhovni državni tužilac i GST dužni da učestvuju u radu sednice na poziv Skupštine, anketnog odbora i parlamentarnih radnih tela nadležnih za pravosuđe, antikorupciju, bezbednost i pitanja imuniteta.

Takođe, Poslovnikom Skupštine definisano je da su “ovlašćeni predstavnici državnih organa” dužni da se odazovu pozivu za kontrolno saslušanje.

Naime, iz ovog Tužilaštva, su 26. oktobra – nakon što je ranije tog dana predsednik Odbora za bezbednost Milan Knežević rekao na presu da prostorija iz koje se prisluškivao Katnićev kabinet nije u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB) – saopštili da njihov čelnik u narednom periodu neće prisustvovati sednicama Odbora kojima predsedava Knežević, niti učestvovati u njihovom radu.

Oni su kazali da je Knežević ugrozio postupke koji se vode pred tim tužilaštvom tako što je iskoristio podatke za koje je saznao prethodnog dana na zatvorenoj sednici Odbora, i prezentovao ih javnosti

Kneževića su optužili, da je to učinio uprkos obaveštenju da su podaci koji će se razmatrati na Odboru tajni, da nije dozvoljeno unošenje elektronskih uređaja i snimanje toka sednice, te da je zabranjeno iznošenje u javnosti podataka koji su razmatrani.

Knežević je odgovorio da je “brutalna neistina” da je odao tajne podatke, te da su njih objavile – “Vijesti”.

”Otvoreno sumnjam da ih je Katnić plasirao. A iz kojih razloga – verujem da će utvrditi nezavisna istraga novog Tužilaštva”, istakao je on.

Komentarišući najavu nedolaska Katnića na sednice Odbora, Knežević je poručio da ga neće ni zvati.

”Posle onoga što sam čuo na sednici Odbora, više ga neću zvati. Moram da čuvam ugled Skupštine, a postoji i osnovana sumnja da će sve što čuje preneti Zoranu Lazoviću. Zato je i napustio sednicu pre glasanja o izveštaju”, izjavio je on.

Dakle, zašto je Katnić „u tajnosti“ boravio u Americi?

Poslednja dešavanja oko afere prisluškivanja i samoubistvo funkcionera ANB-a Luke Bulatovića zasigurno su uzdrmala i međunarodnu javnost. U narednim danima videće se da li je Katnić tim povodom boravio u SAD, te da li je dobio „posebne instrukcije“ oko Sednice odbora za bezbednost

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading