GASNO UDRUŽIVANJE Bugarska i Grčka zajedničkim snagama za snabdevanje regiona
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Bugarskoj, koja je podmirivala preko 90 posto svojih potreba za gasom uvozom iz Rusije, Gasprom je 27. aprila prekinuo isporuke gasa, kao i Poljskoj, nakon što je zvanična Sofija odbila da izvrši plaćanje u rubljama.

Ova balkanska zemlja, koja ima podršku Evrospke komisije, sada se zalaže za regionalnu saradnju koja bi uključila bolje korišćenje gasne i elektroenergetske infrastrukture, kao i zajedničku kupovinu gasa iz EU kako bi se smanjila zavisnost od ruskog uvoza, prenosi Rojters.


Sofija je domaćin radne grupe EU za praćenje snabdevanja regiona gasom, koja je održala danas prvi sastanak. Takođe je domaćin foruma energetskih zvaničnika iz Grčke, Rumunije, Turske, Srbije, Severne Makedonije, Ukrajine i Azerbejdžana.

Bugarska, koja trenutno transportuje ruski gas u Srbiju i Mađarsku, takođe može da transportuje više od 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko svoje gasne mreže na severu ka ostatku Evrope, rekao je zamenik premijera Asen Vasilev.

„Verujem da našim udruženim naporima, sa postojećom infrastrukturom i malim nadogradnjama, možemo da u znatnoj meri da energetski diverzifikujemo region i da prekinemo zavisnost (od Rusije) jednom zauvek“, rekao je Vasilev na forumu.

Bugarski dobavljač gasa Bulgargaz i grčka gasna kompanija DEPA tražiće mogućnosti za isporuke gasa regionu, rekao je ministar energetike Aleksandar Nikolov.

Dve kompanije su se dogovorile da krenu sa zajedničkom kupovinom tečnog prirodnog gasa (TPG) što bi trebalo da ojača njihovu pregovaračku poziciju, izjavio je novinarima grčki ministar energetike Kostas Skrekas.

Grčka planira da uskoro udvostruči skladišni kapacitet svog jedinog TPG terminala u Revitusi kod Atine i da izgradi novi terminal za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu do kraja 2023. godine, rekao je Skrekas.

Gasna interkonektorska veza IGB između dve zemlje, koja će prenositi gas iz TPG terminala i azerbejdžanskog gasovoda do Bugarske, trebalo bi da postane operativna u julu, dodao je grčki ministar.

Bulgargaz je dans potpisao ugovor s jednom bugarskom firmom o početku izgradnje gasne konekcije sa susednom Srbijom, dodaje Rojters.

 

 




 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
rwrw

06.05.2022 03:42

kupovina gasa od EU?? otkud EU gas, da nisu preko noci nasli neke rezerve hahahahah