PAPRENA CENA ŠLJIVA Kilogram u Beogradu košta kao svetog Petra kajgana
Rina

Iz jednog valjevskog preduzeća je saopšteno da se njihove šljive mogu kupiti za 150 dinara po kilogramu.

Što se tiče cena na drugim pijacama u gradovima širom Srbije, cene se kreću između 500 i 600 dinara prema pisanju portala "pijaca.com" gde se cena šljiva ažurira iz nedelje u nedelju:

U Čačku na pijaci 500, na Kalenić pijaci u Beogradu 500, na pijacu u Skadarliji je takođe 500, u leskovačkoj pijaci je 600, isto kao i u Kikindi i u Pančevu, dok je u Zrenjaninu 550 dinara. U odnosu na prethodni period, zabeležen je pet puta veći promet dinje, duplo veći promet kajsije i maline, dok je breskva imala porast prometa za 50 posto.

Poređenje današnjih cena u odnosu na 2022. godinu

Ako uporedimo cene sa istim periodom u prošloj godini, dolazimo do podataka i zaključaka da je cena gotovo nepromenjena, osim na par mesta. U Pančevu je prošle godine kilogram iznosio 400, dok je sada 500. Jedina velika promena je na beogradskoj pijaci Kalenić gde je cena u julu prošle godine iznosila 100 dinara, dok je sada 500 dinara.

Od čega zavisi cena šljive?

Cena šljiva na pijaci u Srbiji zavisi od rodne godine, ponude i potražnje šljiva na svetskoj berzi, da li je cena na veliko, da li je šljiva za rakiju, džemove, pekmeze, kompote ili je suva šljiva. Cena varira od pijace do pijace, koja je sorta šljive, kraja u Srbiji (cena šljive u Vojvodini se razlikuje od cene šljive u istočnoj ili centralnoj Srbiji), grada do grada i od vremena (temperatura, kiša, mraz, suša) tokom godine.

U Srbiji se šljiva sadi i gaji i obrađuje za pravljenje suve šljive, pečenje rakije, ali i pravljenje sokova, marmelada, džemova, pekmeza, slatkog, sirupa, ali šljive se jedu i sveže i suve. Šljive se prodaju i otkupljuju uglavnom po kilogramu težine.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (2)

Loading
Drazo

08.07.2023 10:16

Cenu sljive treba povecati jos bar tri puta da gradska gospoda nauci da postuje i ceni seljaka za koga nema ni mora ni odmora ni nedelje ni praznika.

Маркони

10.07.2023 16:44

Баш ме занима колико је коштала кајгана Светог Петра???