EVROPI PRETI SUPERINFLACIJA! Šef nemačke centralne banke izdao dramatično saopštenje
EPA

Antiinflacione mere ECB donose rezultate, ali borba protiv inflacije još nije završena, rekao je predsednik „Bundesbanke“ u intervjuu „Fajnenšel tajmsu“ koji je objavljen danas.

- Banka se mora odupreti pozivima da smanji kamatne stope u prekratkom roku posle dostizanja vrhunca inflacije,jer bi mogla ponovo da se rasplamsa, izjavio je Nagel.

ECB je prošle nedelje ponovo podigla ključne kamatne stope za pola procentnog poena, potvrdivši da i dalje namerava da kroti rast cena kočenjem tražnje.

Guverner nemačke centralnebanke priznao je u razgovoru za FT da se kamatne stope približavaju nivou na kojem će kočiti privrednu aktivnost.

Savetnici nemačke vlade procenjuju da će najveća evropska ekonomija ove i iduće godine slabije rasti, ističući među razlozima pogoršane uslove finansiranja koji će omesti ulaganja.

Zbog previranja u bankarskom sektoru ECB je na prošlonedeljnoj sednici ipak pokazalaviše spremnosti za prilagođavanje smera, posle ponovljenihporuka da neće posustati u borbi protiv inflacije, preneo je „Indeks“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading