U PRIPREMI POREZ ZA NAJBOGATIJE Plaćaće ga samo milioneri, dovoljno novca za budžetsku potrošnju
Foto: Shutterstock

To je izjavila ministarka budžeta Marija Hesus Montero, prenosi hrportfolio.

Porez bi trebalo da počne da se naplaćuje sledeće godine, rekla je Montero, napominjući da zbog parlamentarne procedure možda neće biti spreman za sam početak 2023. i da o toj meri razgovara sa mlađim vladinim partnerom Podemosom, koji je to uvrstio u svoj predizborni program.

Ona nije iznela detalje o poreskoj stopi ili očekivanom prihodu, rekavši za televizijsku stanicu laSexta samo da bi to trebalo da plaćaju "milioneri", prihodovni razred koji čini jedan odsto građana.

Ona je dodala da Vlada priprema i nove takse za energetske kompanije i banke.

"Sličnu šemu koristićemo za energetske kompanije i za bankarstvo. U naredne dve godine... od velikog bogatstva ove zemlje biće zatraženo da se 'počisti' na određeno vreme", izjavila je Montero.

U Španiji će sledeće godine biti održani lokalni i regionalni izbori i već se uveliko raspravlja o tome treba li smanjiti ili povećati poreze kako bi se obuzdala inflacija i ublažile ekonomske poteškoće izazvane sukobom Rusije i Ukrajine.

Ministarka je navela da je u raspravi o nacrtu budžeta za narednu godinu glavni kamen spoticanja povećanje izdataka za odbranu.

Vlada je povećala rashode u skladu sa obavezom članica NATO-a, koje do 2029. godine moraju povećati potrošnju za odbranu na dva odsto BDP-a, napominje Rojters.

 

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading