Efikasna i jednostavna rešenja: Tri tehnike za skidanje temperature u kućnim uslovima
Foto: Pexels

Kada su u pitanju i odrasli i deca, imamo dilemu kada se javiti lekaru, da li davati lekove i koje… U nekim slučajevima se zaista valja prisetiti kako su nam temperaturu uspešno spuštale naše majke i bake.

Kupanje u mlakoj vodi 

Pokušajte svakako sa ovim prirodnim metodama, koje će sigurno dati doprinos da se telesna temperatura spusti.

Okupajte se u mlakoj vodi. Nikako ne pokušavajte da brzo spustite temperaturu uranjanjem u hladnu vodu. U tom slučaju krv će brže „jurnuti“ u unutrašnje organe, jer se tako telo brani od hladnoće. Tako će vaše telo zapravo težiti da se zagreje, umesto da se ohladi. Možete se i istrljati sunđerom, natopljenim mlakom vodom, prvenstveno ispod pazuha i u regiji prepona.

Čarape

Najobičnije čarape, verovali ili ne, deo su starog, popularnog kućnog leka za snižavanje visoke temparature i protiv groznice. Zagrejte noge u vrućoj vodi. Zatim potopite tanke pamučne čarape u hladnu vodu, ocedite ih i navucite na noge neposredno pre spavanja. Preko njih obujte par suvih vunenih čarapa. Na ovaj način krv će dospeti u stopala, što takođe pojačava cirkulaciju krvi. Drugi način da krv dođe u stopala jeste kupka od senfa. U lavor dodajte dve kašičice senfa u četiri šolje vrele vode, a zatim potopite noge.

Naravno, o delotvornosti „pljeskavica“ od kukuruznog brašna i rakije ili sirćeta, privijenih na stopala ne treba trošiti reči, ali ih svakako spominjemo zbog mlađih generacija, kojima ova prirodna metoda sa skidanje temperature verovatno nije poznata.

Mokar čaršaf

Još jedan stari narodni lek za smirivanje temperature je potopiti čaršav u hladnu vodu i umotati se u njega. Budući da se ne savetuje prebrzo snižavanje telesne temperature, koristite mlaku vodu. Na dušek stavite najlon pa pokvašen čaršaf, zatim lezite, umotajte se i tako provedite oko 15 minuta. Odmotajte se kada mokri čaršav počne da se zagreva, a to će značiti da je rahsladio vaše telo.

Napomena: Ako imate povišenu temperaturu, obratite se pre svega lekaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading