SRPSKI FUDBALERI TREBA DA UZMU OVO PRE UTAKMICE Dr Perišić otkriva koje 2 namirnice "daju krila"
Printscreen

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra poslednjoj utakmici grupne faze na Svetskom prvenstvu. Ulozi su, malo je reći, veliki. Srbija mora da pobedi ukoliko želi u osminu finala, a uz "Orlove" će biti milioni. Verni navijač je i gastroenterolog dr Vojislav Perišić, koji je u "Jutru" na Prvoj otkrio koja namirnica je idealna za konuzmaciju pre utakmice.

Kako je rekao, našim fudbalerima se savetuju smokve koje imaju antikancerogeno dejstvo.

"Smokva je veoma značajna, naši fudbaleri treba da je uzimaju pre utakmice, da dignu šećer! Uticaće na mišiće i bolje će trčati. Ona je idealna, mala, puna kalorija i daje snagu. Smokva je antioksidans koji je čudo i ima antikancerogena dejstva", rekao je dr Vojislav Perišić.

Inače, smokva je bogata kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, vitaminom B6 i kalijumom, kao i balastnim supstancama ili vlaknima i ne sadrži masti. I sveže i sušene smokve su bogate pektinom, pa efikasno snižavaju holesterol i poboljšavaju varenje. Smokve su odlična hrana za mozak, a dr Perišić takođe izdvaja kafu kao snažni antioksidans. Kafa je napitak koji je mnogima omiljen, deo je tradicije i pije se u čitavom svetu. Ipak, ona je takođe jedno od najkontroverznijih pića - dok jedni ističu sve blagodeti, drugi imaju snažne argumente kojima tvrde da loše utiče na zdravlje.

"Čim cenite kafu, možete da prepoznate razlike u ukusima, a onda i efekte na mozak, psihu i druge telesne funkcije. Sada je situacija malo drugačija, jer postoji raznovrsna ponuda. Veća je količina aktivnih procenata, bitnih sastojaka sa kofeinom. Piti kvalitetnu kafu znači piti je manje. Kafe u sebi imaju arabiku i robustu. Arabika daje divne ukuse i ima aktivne supstance pored kofeina, a robusta daje snagu, drži vas budnima i daje kiselkasti ukus u ustima. Čovek treba sve da proba i izabere", rekao je profesor i dodao:

"Glavni antioksidans u ishrani Amerikanaca je kafa. Nije ni crveno voće ni povrće, već kafa. Ima snažno antioksidantno dejstvo i svako ko voli kafu, smanjuje rizik od pojave karcinoma pankreasa, jetre i debelog creva. Rizik je neuporedivo niži, kafu treba da pije svako ko nema problem sa hipertenzijom, 3 do 4 šolje dnevno. Ko pije dosta kafe, nema Alhcajmera. Moždane ćelije rade, ne valja da ne rade", rekao je dr Perišić.

Pojedina istraživanja kažu da se 400 mg kofeina dnevno smatra preteranom dozom koja može da dovede do neželjenog efekta - usporiće rad srca i izazvati aritmiju. Na pitanje da li je ovo tačno, dr Perišić je odgovorio: "Samo kod nekih, ne kod svih. To nije univerzalno pravilo. Ako čovek pije sedam do osam šolja kao ja, a EKG mu je dobar, taj nema problem. Ne treba se plašiti kofeina", rekao je doktor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading