Šalje vam signale: Otkrijte šest načina na koje vam telo govori da nešto nije u redu
Foto: Shutterstock

Ali, dok telo obično radi kao dobro podmazana mašina, ponekad se javljaju problemi, bilo da je u pitanju bolest, infekcija ili povreda. Na sreću, naše telo šalje sopstvene signale kada nešto ne funkcioniše kako treba i upozorava nas da nešto nije u redu.

Oči su vam uvek suve

Iako postoji mnogo različitih razloga za suve oči, uključujući duge sate korišćenja računara, ozbiljniji krivac je Sjogrenov sindrom, autoimuna bolest koja uzrokuje upalu žlezda koje proizvode suze u očima. Sjogrenov sindrom dovodi do smanjene proizvodnje suza i hroničnih problema sa suvim očima, a može izazvati i suva usta.

Imate bele mrlje u ustima

Bele tačke u ustima ili bele tačke na jeziku mogu biti leukoplakija. Prema Američkom društvu za rak, ovo stanje se često javlja kod onih koji puše, a ako se ne leče, može se pretvoriti u oralni rak.

Vaši prsti menjaju boju kada ste na hladnoći

Ako vaši prsti promene boju nakon izlaganja niskim temperaturama – obično postaju beli, a zatim plavi – to može biti posledica Rejnovog sindroma. Prema klinici Mejo, promena boje nastaje kada arterije koje kožu snabdevaju krvlju postanu preuske. Ovo takođe može učiniti da vam prsti budu hladni i utrnuti dok se ne zagrejete.

Uvek osećate nadimanje

Nadimanje može biti uzrokovano konzumiranjem određene hrane, ali može biti uzrokovano i nečim ozbiljnijim. Jedan od najvidljivijih simptoma raka jajnika kod žena je nadimanje, koje nastaje usled nagomilavanja viška tečnosti u trbušnoj duplji.

Vaše lice izgleda natečeno

Ovo takođe može biti znak hipotireoze. Može biti praćeno proređivanjem kose i slabošću mišića, pošto štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Vrlo lako dobijete modrice

Ako primetite da dobijate modrice lakše nego inače, obavestite svog lekara jer to može biti simptom otkazivanja jetre, koji se javlja kada je veliki deo organa stradao.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading