Poboljšava varenje, vid i reguliše kilažu: Otkrijte brojne zdravstvene blagodeti bundeve
unsplash.com

Ukoliko konzumirate bundevu svaki dan moći ćete da osetite znatne promene u svom telu.

Poboljšava vid

Američko optometrijsko udruženje podstiče ishranu bogatu bundevom ukoliko želite zdrave oči jer su bogate hranljivim materijama koje su od koristi očima, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink, vlakna, lutein i zeaksantin.

Bundeva može smanjiti rizik od hroničnih bolesti koje utiču na zdravlje očiju, uključujući makularnu degeneraciju i kataraktu. Oštećenje slobodnih radikala može dovesti do napredovanja ovih stanja, ali zdrava ishrana može pomoći u borbi ili čak preokrenuti efekte slobodnih radikala u vašem telu.

Produžava život i popravlja imunitet

Ako ste poput većine ljudi, hladnije vreme koje nastupa tokom jesenje sezone znači mnogo provedenog vremena u zatvorenom prostoru — što bi vas, nažalost, moglo dovesti do povećanog rizika od sezonskih bolesti.

Ukoliko ne želite da propustite vaše omiljene jesenje aktivnosti, jačanje imunološkog sistema treba da bude visoko na vašoj listi prioriteta.

Snižava pritisak i pozitivno utiče na zdravlje srca

Verovatno ste već čuli da je previše natrijuma loše za zdravlje vašeg srca, ali da li ste znali da postoji hranljiva materija koja može pomoći da se nadoknadi visok unos natrijuma?

Taj hranljivi sastojak je kalijum – a bundeva ga ima u izobilju.

Kao što objašnjava klivlendska klinika, naše telo ima prirodne načine da izluči previše natrijuma, ali to zahteva mnogo rada naših bubrega. Kalijum podstiče ovo izlučivanje, tako da bubrezi ne zadržavaju sav višak natrijuma kao što bi to učinili da vam nedostaje kalijuma.

Bez toliko natrijuma u ​​telu, pritisak u krvnim sudovima se smanjuje, a mnogi drugi aspekti zdravlj srca se zauzvrat poboljšavaju.

Poboljšava varenje

Ukoliko ste u poslednje vreme imali problema sa varenjem ili želucem možda je razlog tome nedostatak vlakana u ishrani.

Porcija od jedne šolje konzervirane bundeve ima oko 7 grama vlakana. Konkretno, ima ono što je poznato kao rastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i postaju gusta, gelasta supstanca koja se lako kreće kroz digestivni trakt. Ovo ne samo da poboljšava redovnost probave, već i održava osećaj sitosti između obroka, pomažući vam na taj način da kontrolišete šećer u krvi i čak da snižavate holesterol.

Pomaže da održavate zdravu kilažu

Pošto vlakna pomažu da se osećate sitim — i održavaju osećaj sitosti duže između obroka — sva ta vlakna u bundevi mogu da vas spreče da se prejedate, što će vam koristiti u naporima da održite zdravu težinu, piše Healtdigest.

To je delimično zato što iako bundeva čini da se osećate prilično sitim, ona nema mnogo kalorija. Bundeva je uglavnom voda (oko 90% vode, da budemo precizni), tako da jedna šolja bundeve ima oko 50 kalorija.

Poboljšava san

Redovno konzumiranje bundeve bi moglo da vam pomogne u regulisanju sna, zahvaljujući aminokiselini poznatoj kao triptofan. Da, to je isti triptofan za koji ste možda čuli — onaj koji se nalazi u ćurećem mesu i obično vas čini super pospanim nakon večere ili ručka.

Mnogi čak nazivaju triptofan „prirodnim sedativom“.

Komentari (0)

Loading